Vladimir Putin semnează o lege prevede până la 10 ani de închisoare pentru refuzul de a lupta

25 Sep 2022
Vladimir Putin semnează o lege prevede până la 10 ani de închisoare pentru refuzul de a lupta

La câteva zile după apelul la „mobilizarea parțială” a președintelui rus, cresc sancțiunile pentru dezertori, scrie Le Figaro.

Vladimir Putin a semnat sâmbătă, 24 septembrie, amendamente care prevăd până la 10 ani de închisoare pentru soldații care dezertează sau refuză să lupte în timpul mobilizării.

Aceste modificări ale Codului Penal, care fuseseră votate de Parlament în această săptămână, au fost publicate pe portalul juridic al guvernului și, prin urmare, au intrat în vigoare.Ele prevăd pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru soldații care dezertează, se predau „fără autorizație” inamicului, refuză să lupte sau nu se supun ordinelor în timpul mobilizării. Faptele de jaf sunt, de asemenea, pedepsite cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Aceste modificări legislative au loc când Rusia a decretat săptămâna aceasta o mobilizare parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina unde forțele Moscovei au suferit eșecuri în ultimele săptămâni. Acest ordin de mobilizare, care conform autorităților privește 300.000 de persoane, a stârnit îngrijorarea multor ruși, unii alegând să părăsească țara.

De asemenea, autoritățile ruse au recunoscut sâmbătă un aflux „semnificativ” de mașini care încearcă să meargă în Georgia, cu aproximativ 2.300 de vehicule numărate la un singur punct de frontieră.

Cetățenia rusă pentru străinii care se înrolează în armată

Într-un moment în care Moscova încearcă prin toate mijloacele să recruteze mai mulți bărbați pentru a merge pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin a semnat o lege care facilitează accesul la naționalitatea rusă pentru străinii care se înscriu în armată. Potrivit acestei legi, publicată și pe portalul juridic al guvernului, străinii care se înscriu în armată pe o perioadă de cel puțin un an vor putea depune cererea pentru cetățenie fără a fi nevoie să justifice cei cinci ani de rezidență pe teritoriul Rusiei cerute în mod normal.

Această măsură pare să vizeze în primul rând imigranții din fostele republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă cele mai dificile locuri de muncă în orașele mari, precum Moscova. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat, de asemenea, marți, deschiderea viitoare a unui birou de recrutare în centrul administrativ întins al Saharov, un loc de trecere obligatorie pentru migranți.

Chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze legea, Kârgâzstanul și Uzbekistanul și-au cerut cetățenilor săptămâna aceasta să nu participe la niciun conflict.

Alte stiri din Externe

Ultima oră