Viktor Orban: Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei, spune premierul ungar

23 Mai 2023
Viktor Orban: Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei, spune premierul ungar

Prim-ministrul Viktor Orban spune că Ungaria nu face parte din abordarea „mainstream” a Uniunii Europene cu privire la Ucraina, scrie Bloomberg

Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei, a declarat într-un interviu prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

„Uitându-ne la cifre, la împrejurimi, la faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că nu există nicio victorie pentru bieții ucraineni pe câmpul de luptă”, a declarat Orban pentru Bloomberg.

"Războiul poate fi oprit doar atunci când Rusia încheie un acord cu SUA", a spus Orban. El a adăugat că speră că Donald Trump va câștiga realegerea anul viitor și că, deși a fost in dezacord cu președintele Joe Biden, nu a fost bine pentru afaceri să critice SUA.

Vorbind la Forumul Economic Qatar de la Doha, Orban a spus că guvernul său s-a îndepărtat de abordarea „mainstream” a Uniunii Europene cu privire la Ucraina, după ce Rusia și-a invadat vecinul anul trecut.

Sub auto-numita sa conducere „iliberală”, Ungaria blochează o tranșă de 500 de milioane de euro (540 de milioane de dolari) din ajutorul financiar acordat de UE Ucrainei. De asemenea, se opune noilor sancțiuni împotriva Rusiei, invocând dispute bilaterale cu guvernul de la Kiev.

Acestea includ o cerere ca Kiev să preia OTP Bank Nyrt - Cel mai mare creditor al Ungariei, care are operațiuni atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina - dintr-o listă de sponsori internaționali de război.

Săptămâna trecută, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a mai spus că Ucraina limitează drepturile educaționale ale cetățenilor etnico-maghiari ai țării. Apoi a arătat o poveste de la Washington Post care sugera că președintele Volodymyr Zelenski a vorbit la un moment dat despre aruncarea în aer a unei conducte care livra petrol din Rusia către Ungaria prin Ucraina.

Abordarea lui Orban față de Ucraina și legăturile strânse cu Rusia au subliniat relația sa conflictuală cu aliații săi din UE și NATO.

Mulți membri ai alianței l-au criticat pentru că a subminat democrația și a permis corupției să prospere în peste cei zece ani în care a fost la putere.

Ungaria este unul dintre puținii membri NATO care au refuzat să furnizeze arme pentru a ajuta Ucraina să învingă invazia Rusiei. Criticii lui Orban spun că efortul lui pentru ca UE să reducă finanțarea către Kiev este asemănător cu a cere capitularea în fața agresiunii ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră