"Ucraina nu se poate finanța singură. Întrebarea este dacă vom menține ajutorul pentru Ucraina sau nu. De îndată ce spunem nu, atunci războiul se termină" a spus premierul Ungariei într-un interviu la Radio Kossuth în care a vorbit pe larg despre relațiile maghio-americane, dar a menționat și războiul ruso-ucrainean, călătoria lui Macron în China și inflație, scrie 24.hu
Potrivit prim-ministrului, finanțarea Ucrainei nu poate fi continuată la nesfârșit. Pensiile, salariile, educația și sănătatea ucrainene sunt plătite de Europa, slăbind astfel economia europeană. Mai mult, potrivit lui, dacă am înceta să finanțăm Ucraina, războiul s-ar termina imediat.
Nu se așteaptă nicio intervenție de la Bruxelles în furnizarea de asistență pentru a reduce inflația din timpul războiului.
Ucraina este o țară inexistentă din punct de vedere financiar. Nu se poate finanța singură. Întrebarea este dacă vom menține Ucraina sau nu. De îndată ce spunem nu, atunci războiul se termină
a spus premierul.
Pensiile, salariile, educația și asistența medicală din Ucraina sunt plătite de Europa, luând banii din economia europeană.
Acest lucru nu poate fi continuat la infinit.
Amenințarea nucleară și Macron
Potrivit lui Orbán, pericolul escaladării războiului este în continuă creștere. Britanicii vor să livreze obuze cu uraniu sărăcit, ceea ce ne va apropia mai mult de utilizarea sistemului de dispozitive nucleare. În plus, rușii instalează arme nucleare tactice în Belarus.
"Extinderea în continuare a războiului poate implica un fel de armă nucleară"
a spus Orbán, care crede că tendința evenimentelor îndreaptă în această direcție.
Potrivit premierului, dacă liderii lumii ar fi sănătoși, lumea ar putea fi într-o situație mult mai bună considerând vizita președintelui francez la Beijing o direcție bună. El caută potențiali parteneri și nu dușmani, ceea ce este similar cu poziția maghiară.
Ar fi bine dacă cât mai multe țări ar fi interesate ca Ungaria să aibă succes. Declarația președintelui francez privind autonomia europeană arată în această direcție
a spus Orbán lăudându-l pe Macron.
Potrivit premierului maghiar, președintele francez a atras atenția asupra faptului că este necesar să ne gândim dacă interesele de politică externă americană coincid cu cele europene. Președintele francez este singurul lider european care poate gândi în termeni istorici.
Potrivit lui Orbán, atitudinea americanilor este destul de diferită când vine vorba de război
Cea mai mare diferență de opinie cu Statele Unite se referă la problema războiului. Potrivit lui Orbán, prietenia americano-maghiară trebuie să suporte această diferență de opinie. Nu poate accepta poziția americană în problema războiului, dar o înțelege.
Nu există loc mai sigur decât America, dar nu același lucru se poate spune despre Bazinul Carpaților. Riscurile politicii mondiale de la Washington sunt diferite, așa că atunci când americanii aud despre escaladarea unui război, știu că au putere de descurajare.
Situatia americanilor este destul de diferită când vine vorba de război.
Suntem de partea păcii, vrem să rămânem acolo
- a spus Orbán, adăugând că nu vor lăsa Ungaria să fie „târâtă” în război.
Orbán: Statele Unite sunt prietenele noastre
Dacă ne uităm la fapte, vom constata că nu este vorba de sancțiuni împotriva Ungariei. Am trecut prin listele publicate de Washington. Ei enumera 34 de persoane despre care se presupune că s-au sustras sancțiunilor împotriva Rusiei. Printre cei 34 de oameni este un maghiar
– a spus premierul, care crede că este vorba de sancțiuni financiare.
Ambasadorul american David Pressmann a anunțat miercuri după-amiază că Statele Unite ale Americii au sancționat trei manageri de top ai Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ai băncii cu sediul la Budapesta. Pe lista de sancțiuni a fost trecut și vicepreședintele băncii, Imre Laszlóczki.
Ulterior, Viktor Orbán a semnat retragerea din IIB. Premierul a remarcat că banca ar fi putut juca un rol serios în economiile central-europene, dar sancțiunile americane au făcut imposibilă funcționarea acesteia, așa că a decis că în astfel de circumstanțe participarea Ungariei la activitatea băncii este inutilă.
Potrivit lui Orbán, de-a lungul istoriei, ungurii au încercat să stabilească cea mai strânsă alianță cu americanii.
Statele Unite sunt prietenul nostru, aliatul nostru important
- a declarat Orbán, care crede că comunitatea de valori și relațiile economice leagă cele două țări.
Trebuie văzut că America nu este unită. Astăzi arată o imagine a unei țări mai divizate
- crede Orbán, adăugând că multe depind de partidul președintelui care stă la Casa Albă. Cu republicanii este mai ușor de lucrat.
Potrivit premierului, ambasadorii americani sunt numiți politic. Acest lucru ar trebui să fie recunoscut, dar este neobișnuit ca ambasada să reprezinte poziția guvernului american în campaniile de afișe.
Grupul Nyugati Pályán a lansat o campanie de afișe cu bani americani, pe care scrie "Russkik haza" (Rușii merg acasă). Orbán a spus despre asta: „Am trimis deja rușii acasă în 1989. Îmi amintesc de ei personal.”