Victor Orban anunță formarea grupului parlamentar european "Patrioți pentru Europa" anti-imigrație ilegală și pentru "familia tradițională"

30 Iun 2024
Victor Orban anunță formarea grupului parlamentar european "Patrioți pentru Europa" anti-imigrație ilegală și pentru "familia tradițională"

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat duminică că dorește să formeze un nou grup parlamentar european , care să includă un partid austriac de extremă dreapta și mișcarea centristă a fostului șef al guvernului ceh Andrej Babis, scrie RTBF.

„ Luăm inițiativa de a lansa această nouă platformă ”, a declarat domnul Orban în timpul unei declarații comune la Viena, alături de domnul Babis și austriac Herbert Kickl, liderul mișcării FPÖ.

Acest anunț vine în momentul în care Ungaria preia luni președinția rotativă a UE, după luni de blocaje și tensiuni cu Comisia și partenerii săi.

Noua alianță, denumită „ Patrioți pentru Europa ” și consacrată într- un „manifest ”, are nevoie de sprijinul partidelor din alte patru țări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.

Viktor Orban, al cărui partid Fidesz se regăsește printre cei neînregistrați de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră să exprime o altă viziune, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigrației ilegale” și pentru „ imigrația legală” și familia tradițională ".

„ Începe o nouă eră ”, a proclamat el, promițând că această facțiune „va schimba politica europeană”.

O epocă a libertății, a suveranității, a păcii, a prosperității și a valorilor ”, a adăugat Kickl, care, după primul loc al partidului său la votul european din 9 iunie, speră acum să castige cancelaria austriacă în timpul alegerilor legislative programate pentru sfârșitul lui septembrie.

"Astăzi este o zi istorică. Schimbarea politică în Europa a început! Astăzi am lansat un nou grup politic cu AndrejBabis și Herbert Kickl. Europenii își doresc trei lucruri: pace, ordine și dezvoltare. Tot ceea ce obțin de la actuala elită de la Bruxelles este război , migrație și stagnare. În această situație, este de datoria noastră să punem în aplicare voința alegătorilor. Trei partide politice și-au unit forțele astăzi: cel mai puternic partid austriac, cel mai puternic partid ceh și cel mai puternic partid maghiar. Scopul nostru este să devenim cel mai puternic grup de dreapta din politica europeană", a scris premierul Orban pe X

Fidesz are 11 deputați cu aliații săi din Partidul Creștin Democrat KDNP, Ano din șapte și FPÖ din șase membri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră