Șomajul și imigrația reprezintă pentru majoritatea europenilor principalele provocări cu care se confruntă în prezent UE, conform unui sondaj Eurobarometru recent, realizat la propunerea Parlamentului European.
Aproape două treimi dintre respondenți consideră că deciziile privind imigrația trebuie să fie luate mai degrabă la nivel european, decât la cel național, iar opt cetățeni din zece spun că solicitanții de azil ar trebui să fie „distribuiți mai bine între toate statele membre ale UE", notează site-ul Parlamentului European.
Conform acestui sondaj, realizat în septembrie, 47% dintre europeni cred că imigrația reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă UE, comparativ cu 14% de respondenți în 2013. În România, 39% dintre persoanele chestionate au calificat imigrația drept cea mai mare provocare.
De asemenea, 66% dintre europeni consideră că mai multe decizii privind imigrația ar trebui să fie luate la nivelul Uniunii Europene (79-81% dintre respondenții din Olanda, Luxemburg, Spania, Germania, Cipru și 40% din Estonia, Polonia și Slovacia). 39% dintre români împărtășesc această opinie.
78% dintre europeni sunt de părere că solicitanții de azil ar trebui să fie distribuiți mai bine între toate statele membre ale Uniunii Europene (92-97% dintre persoanele chestionate în Malta, Suedia, Germania, și doar 31-33% în Slovacia, Cehia). În România, 59% dintre respondenți susțin această idee.
În contextul în care afluxul de persoane active economic ar putea reprezenta o soluție pentru îmbătrânirea populației UE, părerile europenilor sunt divizate în ce privește rolul imigranților legali în economia țării lor.
51% dintre respondenți, la nivel european, au declarat că țările lor au nevoie de „migranți legali în anumite sectoare ale economiei" (72-77% în Germania, Danemarca, Suedia, și doar 19-25% au această părere în Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Cehia). În Romania, 28% dintre persoanele chestionate consideră că țara are nevoie de migranți în plan economic. (I.D)