Uniunea Europeană: zece state membre se opun unei modificări a tratatelor

09 Mai 2022
Uniunea Europeană: zece state membre se opun unei modificări a tratatelor

Mai multe țări UE, printre care Danemarca, Suedia, Finlanda și Bulgaria, se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene, așa cum dorește Parlamentul European, potrivit unui text văzut luni, 9 mai, de AFP, scrie Le Figaro.

„Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente și premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste țări în această notă, care ar putea aduna alte state membre. Difuzarea sa coincide cu discursurile în fața Parlamentului European de la Strasbourg al președintelui francez Emmanuel Macron si al Ursulei von den Layen, care au sustinut o Europă mai puternică, pregătită să reformeze prin eliminarea „unanimitătii în sectoarele cheie, ca sănătatea sau apărarea

O Europă care „funcționează”

Cele zece țări care se opun acestei perspective indică riscul unei „pierderi de energie” și consideră că o revizuire a tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinței. „Avem deja o Europă funcțională”, așa cum au arătat pandemia de Covid-19 și răspunsul la invazia rusă a Ucrainei și „nu trebuie să ne grăbim să facem reforme instituționale”, avertizează ei. Propunerile cetățenilor „nu trebuie să fie instrumentalizate”, adaugă aceștia. Textul a fost semnat și de Cehia, Slovenia și cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania).

Alte stiri din Externe

Ultima oră