Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat luni în favoarea modificării tratatelor UE și a renunțării la votul unanim al celor 27 de țări membre în domenii cheie, într-un discurs la Strasbourg. Macron spune că este „favorabil”, scrie La Repubblica
Președintele Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen se deschide spre modificarea tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană și abolirea votului în unanimitate. „Vreau să fiu clar că voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru a o face să funcționeze mai bine. Ideea este că ne-ați spus unde vreți să ajungă această Europă. Și acum depinde de noi să luăm calea cea mai directă pentru a ajunge acolo. Folosind toate limitele a ceea ce putem face pe plan intern și, da, schimbând tratatele acolo unde este cazul”, a spus președintele vorbind la ceremonia de închidere a Conferinței pentru Viitorul Europei.
„Salut faptul că, pentru prima dată, Parlamentul European este gata să-și folosească puterile pentru a propune o convenție. Să lucrăm împreună la toate acestea. Fără tabuuri. Fără linii roșii ideologice. Facem lucruri pentru aici și acum. ", a adăugat ea
În ceea ce privește votul unanim , care a blocat adesea deciziile europene, Von Der Leyen a spus „că în unele domenii cheie pur și simplu nu mai are sens dacă vrem să ne putem deplasa mai repede. Sau că Europa ar trebui să joace un rol mai mare, pentru exemplu în sănătate sau apărare. Și trebuie să îmbunătățim funcționarea democrației noastre în mod permanent.”
???????????? @vonderleyen proposes to eliminate unanimity voting on certain matters to "move faster".
— FRANCE 24 English (@France24_en) May 9, 2022
The EU Commissions president says she is open to changing the treaties of the EU "if need be" ⤵️ pic.twitter.com/JrmhFYQq78
Macron favorabil modificarilor
Președintele Macron a mai spus că este în favoarea "reformei textelor noastre", invocând "o convenție de revizuire. Este o propunere a Parlamentului European și o aprob". a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, la ceremonia de încheiere a lucrărilor Conferinței privind Viitorul Europei.
În ceea ce privește posibila intrare a Ucrainei în UE, Macron a reținut entuziasmul Kievului; „ Ucraina cu inima este deja membră a Uniunii noastre, dar chiar dacă mâine îi acordăm statutul de candidat, și asta sper, știm cu toții că procesul de aderare durează câțiva ani, chiar decenii, și trebuie spus. sinceritate.Nu putem renunţa la principiile care stau la baza acestei Europe”.
„Din punct de vedere politic, Europa este mai largă decât UE” iar „provocarea istorică care ne așteaptă astăzi” este aceea a „creării unei comunități politice europene, a unei noi arhitecturi europene care să permită națiunilor europene democratice care să adere la valorile noastre. „de a găsi un nou spațiu de cooperare politică și de securitate în domeniile energiei, transporturilor, investițiilor, infrastructurii, liberei circulații și tinerilor”.