Ungaria blochează rambursarea armelor furnizate de UE către Ucraina

17 Mai 2023
Ungaria blochează rambursarea armelor furnizate de UE către Ucraina

Ungaria refuză eliberarea unei noi tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pace (FEP) pentru rambursarea armelor furnizate de Uniunea Europeană (UE) Ucrainei, au indicat miercuri Budapesta şi mai multe delegaţii de la Bruxelles, scrie Le Monde.

Guvernul ungar a confirmat că nu a aprobat plata acestui noi tranşe pentru că „nu este de acord ca Uniunea Europeană, care are alte instrumente, să folosească Facilitatea europeană pentru pace în exclusivitate pentru Ucraina” .

„Atunci nu ar mai fi suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni (de exemplu, Balcani, regiunea Sahel, Africa de Nord)”, argumentează el.

Budapesta a menţinut această obiecţie în cadrul întâlnirilor organizate marţi şi miercuri pentru pregătirea reuniunii miniştrilor de externe ai UE din 22 mai la Bruxelles, au confirmat miercuri mai multe delegaţii.

Ungaria nu blochează livrările de arme și muniții solicitate de forțele armate ucrainene pentru a respinge armata rusă. Dar împiedică rambursarea acestora către statele membre, s-a precizat.

Este necesară unanimitatea pentru aprobarea utilizării fondurilor FEP a căror alocare inițială de 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 a fost majorată cu 2 miliarde de euro în luna mai. FEP este folosit pentru a rambursa statelor membre 40% din valoarea armamentului livrat Ucrainei și pentru a antrena soldați ucraineni. Acesta este completat de contribuții din partea statelor membre, iar 66% din finanțarea sa este asigurată de Germania, Franța, Italia și Spania.

De la invadarea Ucrainei din februarie 2022, statele membre au eliberat 3,6 din cele 5,7 miliarde de euro din dotarea FEP pentru sprijinul lor militar la Kiev și au adăugat 2 miliarde pentru a furniza forțelor ucrainene cel puțin un milion de obuze de 155 mm și pentru a-și completa stocurile strategice de muniție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră