Cu „misiunea sa de pace” pentru Ucraina, Viktor Orban, profitând de președinția sa la Consiliul European, a vorbit cu Putin și Xi Jinping înainte de a se alătura așa-zișilor săi „aliați” la Washington, scrie Le Figaro
La Kiev, pe 2 iulie, Viktor Orban i-a sugerat lui Volodymyr Zelensky să lucreze pentru o încetare a focului și negocieri de pace, în timp ce președintele ucrainean și-a reînnoit ambiția pentru o „ pace justă ” . La Moscova, trei zile mai târziu, liderul maghiar a primit cererile lui Vladimir Putin, care a reiterat că va lua în considerare să pună capăt conflictului... odată ce Ucraina va ceda cele patru provincii din est parțial ocupate.
„Pozițiile sunt foarte departe una de cealaltă” , a putut doar să observe Viktor Orban, care nu s-a oprit aici. Luni, la Beijing, împreună cu președintele Xi Jinping , el a cerut comunității internaționale să creeze condiții pentru pacea între Rusia și Ucraina. O critică implicită a rolului NATO care furnizează arme Ucrainei și „alimentează” conflictul.
Premierul ungar nu a uitat, fără îndoială, ceea ce el însuși subliniază în mod regulat: Ungaria este o țară mică, de abia 10 milioane de locuitori, care nu are nicio greutate în comparație cu cei pe care îi numește „băieții mari" . Pentru a-și crește statura, a profitat de președinția maghiară a Consiliului European pentru a-și asuma rolul de lider al europenilor . Sigla președinției maghiare - celebrul Cub Rubik - însoțește fiecare dintre declarațiile sale publicate pe rețelele de socializare, și tocmai de aceea Vladimir Putin i s-a adresat foarte oportun.
Europenii, care probabil nu erau conștienți, sunt revoltați, dar liderului ungar nu îi pasă. „Nu putem face pace într-un fotoliu confortabil la Bruxelles. Chiar dacă președinția rotativă a UE nu are mandat pentru a negocia în numele UE, nu putem sta cu mâinile în brațe și așteptăm ca războiul să se încheie miraculos” , a replicat el, după avalanșa de critici, de exemplu din partea lui Josep Borrell, șeful diplomației europene, sau chiar de la Ursula von der Leyen, președintele Comisiei.
O poziție strategică
Viktor Orban pare convins că a fi „una dintre ultimele țări care poate vorbi cu toată lumea” , Ungaria, poate fi un „instrument” pentru pacea în Ucraina. Este adevărat că Budapesta este în contact strâns cu Moscova și Beijingul, dar într-o relație foarte asimetrică și, pe de altă parte, și-a pierdut încrederea aliaților tradiționali UE și NATO. Prin urmare, foarte puțini îi acordă lui Viktor Orban acest credit ca misionar pentru pace.
„Cu această călătorie triunghiulară la Kiev-Moscova-Beijing, Orban vrea să-și mențină statura internațională : oracolul în ochii radicalilor și copilul teribil în ochii aliaților” , consideră politologul Botond Feledy. „ Se așteaptă ca Trump să câștige alegerile din SUA și ca noul șef al Casei Albe să pună capăt războiului din Ucraina. El vrea să împartă meritul pentru asta și să marcheze puncte cu Trump.”
Nu știm ce părere are persoana în cauză despre această inițiativă diplomatică, dar fiul său, Donald Trump Jr., a fost încântat: „ Prim-ministrul Orban, ca și tatăl meu, își dorește ca PACEA să fie readusă în lume. (...) Lăudați să fie făcătorii de pace." Ar fi surprinzător dacă premierul de la Budapesta s-ar opri. Prezent la summitul NATO de săptămâna aceasta de la Washington, va profita de ocazie pentru a apărea a doua oară în acest an alături de Donald Trump și va termina cu el principalul său turneu internațional?
Umbra lui Trump
Depărtat treptat de mediul său politic inițial, spre centrul-dreapta tablei de șah, Viktor Orban este în proces de recreare a unui spațiu internațional pentru a găsi pârghii de influență. Aceasta implică relațiile sale speciale cu Vladimir Putin, Xi Jinping și Donald Trump.
Dar și de către Parlamentul European. Dezamăgit de italianca Giorgia Meloni , care i-a refuzat intrarea în grupul ei de conservatori și reformiști după alegerile europene din iunie, el a înființat a treia fracțiune a Parlamentului European, The Patriots for Europe , care va fi condusă de președintele UE. RN Jordan Bardella.
Ziarul pro-Fidesz Magyar Nemzet leșină din cauza acestei secvențe diplomatice, absolut fără precedent pentru un lider maghiar, și titrează o petiție de acordare a campionului său Premiul Nobel pentru Pace... lansată pe un canal obscur Telegram din Rusia . Între timp, Rusia continuă să avanseze în Ucraina.
Luni, când Viktor Orban se afla la Beijing pentru a lăuda pacea, în ajunul unui summit NATO de la Washington, ea a lansat o salvă de atacuri mortale împotriva capitalei ucrainene.