Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfășurate miercuri, potrivit estimărilor anunțate după închiderea urmelor, transmit agențiile internaționale.
Liderii europeni au salutat rezultatul alegerilor și au răsuflat ușurați, în condițiile în care o victorie a partidului populist anti-islamic condus de Geert Wilders ar fi fost un semnal negativ înaintea alegerilor din Franța și Germania.
VVD a obținut 31 de mandate din totalul de 150, iar extrema dreaptă (PVV), condusă de Geert Wilders, 19.
Scrutinul a fost precedat de o campanie intens disputată axată pe identitate și valori culturale și nu pe problemele economice obișnuite.
Premierul Mark Rutte, care a votat la o școală din Haga, a făcut apel la toți cei 13 milioane de olandezi cu drept de vot să-și valorifice acest drept, dar, potrivit institutului de sondaj I&O, două treimi dintre alegătorii olandezi erau încă indeciși cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor. Potrivit responsabilului I&O Peter Kanne, 54% dintre alegători aveau în vedere mai multe partide, iar 12% erau complet indeciși.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a cerut miercuri, după ce a votat la Haga la alegerile legislative din țara sa, ca Olanda 'să creeze un precedent' și să frâneze 'valul de populism' după triumful Brexit-ului din Marea Britanie și al lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA, în timp ce liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis că, dacă va ieși învingător, va convoca un referendum privind ieșirea țării sale din Uniunea Europeană.
Wilders a insistat că intenționează să-și îndeplinească promisiunile din campanie, care includ nu doar organizarea unui referendum, ci și interzicerea islamului și blocarea imigrației. Totodată, liderul PVV a avertizat că, indiferent de rezultatul scrutinului, 'duhul nu va mai intra înapoi în lampă', o referire la ascensiunea populismului în Olanda, și i-a îndemnat să voteze pe cei peste 12 milioane de olandezi pentru 'a avea mai puțin islam' în țara lor. 'Islamul și libertatea nu sunt compatibile', a adăugat Wilders, care le-a transmis musulmanilor 'că sunt liberi să plece încotro vor ei' din Olanda.
La vederea numărului mare de ziariști din presa națională și internațională, liderul PVV a spus în glumă că și-ar dori ca tot atât de mulți alegători să se prezinte la vot. Wilders s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului și a insistat că PVV 'va fi cel mai mare câștigător' al acestor alegeri 'istorice', în pofida a ceea 'ce își dorește elita' politică.