Un sondaj arată că Donald Trump a câștigat în cinci state cheie

14 Mai 2024
Un sondaj arată că Donald Trump a câștigat în cinci state cheie

Publicat luni în New York Times , studiul de opinie dezvăluie că fostul președinte american conduce intențiile de vot în cinci din cele șase state „swing state”, state decisive pentru votul final, scrie Le Figaro

Cu mai puțin de șase luni înainte de alegerile prezidențiale, un sondaj care nu a fost foarte liniștitor pentru Joe Biden a fost publicat luni, 13 mai, în New York Times . Sondajul de opinie realizat de institutul din Siena indică o pierdere semnificativă a actualului președinte american în cinci din cele șase state cheie, cunoscute sub denumirea de „swing states” .

Aceste state cheie joacă un rol vital în fiecare alegere prezidențială americană, în măsura în care nu sunt niciodată câștigate de tabăra republicană sau de tabăra democrată. Voturile alegătorilor din Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, Michigan, Georgia și Nevada sunt, așadar, decisive.

„Impopularitate”

Observația este implacabilă pentru Joe Biden din moment ce se arată învins peste tot cu excepția Wisconsinului unde îl devansează cu 2 puncte în intențiile de vot față de Donald Trump (47% față de 45%). Dacă estimările acestui sondaj ar fi confirmate, ar fi suficient ca Donald Trump să fie în frunte în trei dintre aceste „state swing” pentru a câștiga alegerile prezidențiale. De asemenea, presupunând că statele cucerite în 2020 vor fi astfel în noiembrie anul viitor.

New York Times analizează rezultatele acestui sondaj ca o consecință a „nepopularității” actuale a administrației Biden. Potrivit jurnaliştilor, minorităţile etnice şi tinerii sunt cei mai critici la adresa lui Joe Biden în managementul său asupra ţării (inflaţie, creşterea inegalităţilor etc.) şi în gestionarea conflictului israeliano-palestinian. De fapt, 13% dintre alegătorii candidatului democrat în 2020 spun că sunt gata să nu-l mai voteze din cauza poziției sale în războiul din Gaza .

La rândul său, Donald Trump rămâne foarte susținut de un electorat stabil și „antisistem” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră