Un român fericit după gratii în Elveția: Câștig mai mult în pușcărie decât în libertate în România

13 Feb 2020
Un român fericit după gratii în Elveția: Câștig mai mult în pușcărie decât în libertate în România Galerie foto (4)

După ce a comis 40 de spargeri și a sustras 45.000 de franci elvețieni din mai multe saloane de înfrumusețare, un bărbat de 34 de ani din România a ajuns în fata instanței din Lucerna.

Delincventul era recidivist, fiind încarcerat pentru fapte similare și în 2010, când a petrecut șase luni după gratii, dar și în 2012, când a fost condamnat la patru ani. 

După eliberare, el a fost obligat să se întoarcă în România, însă polițiștii l-au prins iar în acțiune în Elveția.

Bărbatul a motivat în fața instanței că situația financiară din România îl obligă să fure, dar că nu îi pasă că va fi trimis iar după gratii, ba chiar se bucură că va câștiga din nou mai mulți bani decât dacă ar fi lucrat cu normă întreagă în libertate în România.

Declarația sa a creat iritaţie, iar presa elveţiană a trecut la calcule, pentru a verifica dacă spune adevărul sau nu. “Este posibil ca banii încasați pentru munca efectuată după gratii să fie mai mulţi decât cei reprezentaţi de unele salarii din străinătate. Nu știu dacă e un caz singular, nu ne ocupăm de astfel de statistici”, a confirmat, pentru 20min.ch, Gino Lohri, vicepreședintele administrației penitenciarelor din cantonul Lucerna. El a atras însă atenția asupra faptului că bărbatul nu va rămâne cu suma întreagă. 

“Tariful mediu pe zi este de 26 de franci (104 lei). 40% sunt reținuți într-un fond care va fi accesibil deținutului doar după eliberare. Restul este utilizat pentru cheltuieli de telefonie, haine, alimente, dar și AHV și IV (contribuții de sănătate și pensie). Deținutul mai trebuie să achite din propriul buzunar repatrierea în România, asta înseamnă transport până la aeroport, bilet de avion, traducător și eventuale cheltuieli din timpul arestului pentru extrădare”, a adăugat oficialul elvețian.

Este încă neclar dacă toate aceste cheltuieli au fost luate în considerare de delincventul român. Cert este că el va petrece următorii trei ani și nouă luni după gratiile închisorii Grosshof.

CREDIT FOTO: grosshof.lu.ch

Alte stiri din Externe

Ultima oră