UE stabilește restricții la importul de cereale din Ucraina în cele 5 țări vecine până pe 5 iunie

03 Mai 2023
UE stabilește restricții la importul de cereale din Ucraina în cele 5 țări vecine până pe 5 iunie

Comisia Europeană a anunțat marți că a stabilit până la 5 iunie restricții la importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, pentru a ușura aprovizionarea excesivă cu aceste cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, scrie Reuters

UE a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui ucrainene pot fi vândute în orice altă țară din blocul celor 27 de națiuni cu excepția celor cinci țări, care s-au plâns de faptul că cerealele ucrainene ieftine fac ca producția locală să fie neprofitabilă.

UE liberalizase anterior toate importurile din Ucraina pentru a ajuta la eforturile țării de a respinge invazia rusă. Cele cinci țări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile țării la Marea Neagră din cauza războiului.

„Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE”, a spus Comisia.

Cu restricțiile impuse de Comisie, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au convenit să-și ridice interdicțiile unilaterale de intrare a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui ucrainene pe care le-au impus anterior pentru a-și proteja fermierii.

Aceste produse vor putea tranzita doar prin cele cinci țări est-europene, ceea ce înseamnă că nu pot fi depozitate pe teritoriul lor sau achiziționate pentru consumul intern. În schimb, acestea vor fi trimise direct în alte state membre sau expediate în întreaga lume.

Acesta este un compromis important pentru Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria, care au făcut eforturi pentru ca o listă mai largă de produse să fie adăugată la măsurile de tranzit.

De fapt, interdicțiile lor naționale vizau o gamă mult mai largă de importuri ucrainene, cum ar fi produse lactate, fructe, zahăr, miere, ouă, carne și vin.

Bruxelles a insistat, însă, că soluția trebuie să fie proporțională și bazată pe date economice, scrie Euronews.

Ca parte a acordului, cele cinci țări est-europene sunt de acord să-și ridice interdicțiile unilaterale și să respecte pe deplin acordul european. Aceasta înseamnă că produsele interzise anterior, cum ar fi păsările de curte și legumele, vor trebui acum să li se permită să intre pe piața internă a statelor vecine.

Ridicarea interdicțiilor este de așteptat să aibă loc până pe 2 mai, când vor intra în vigoare măsurile preventive.

Măsurile Comisiei includ, de asemenea, un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro (110,25 milioane de dolari) pentru fermierii locali din cele mai afectate cinci țări ale UE.

Un element mult mai vag al acordului este promisiunea Comisiei de a îmbunătăți funcționarea coridoarelor de solidaritate și de a se asigura că importurile scutite de taxe vamale părăsesc piața europeană și ajung în țările în curs de dezvoltare din Africa și din Orientul Mijlociu, care sunt puternic dependente de mâncare ucraineană la preț mic.

Problemele logistice, costurile mari de transport și lipsa infrastructurii moderne din Europa de Est au fost, de asemenea, de vină pentru excesul de cereale. În mod privat, oficialii Comisiei admit că aceste probleme sunt prea complexe și prea profunde pentru a fi rezolvate într-un acord temporar, ceea ce înseamnă că presiunea asupra prețurilor locale este probabil să continue pe termen scurt.

„Nimeni nu susține că măsurile de protecție vor rezolva singure problemele de bază, dar creează un spațiu de respirație ”, a spus un înalt oficial al UE.

Comisia, care este responsabilă de politica comercială în Uniunea Europeană, a declarat că ar putea prelungi restricțiile la importul de cereale după 5 iunie dacă condițiile excepționale vor continua.

Alte stiri din Externe

Ultima oră