UE renunță la adăugarea interzicerii gazoductului rusesc la pachetul de sancțiuni

16 Mai 2023
UE renunță la adăugarea interzicerii gazoductului rusesc la pachetul de sancțiuni

Ideea nu câștigă prea multă suținere la Bruxelles dar Kievul solicită sancțiuni care să acopere gazoductele, scrie Politico.

Este puțin probabil ca UE să-și modifice cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a închide definitiv conductele de gaze naturale pe care Kremlinul le-a oprit în urma invaziei Ucrainei, deși va fi discutat la următorul summit G7, au declarat diplomații.

Potrivit proiectului de concluzii văzut de Financial Times, clubul G7 al democrațiilor bogate reunit în Japonia analizează o măsură care ar împiedica țări precum Germania și Polonia să reia importurile de gaze naturale din Rusia, chiar dacă Kremlinul va decide să deschidă robinetele.

Dar acest lucru ar trebui să fie acceptat de membrii G7 precum Germania și Italia, care au încă legături de conducte cu Rusia, chiar dacă gazul care curge prin ele a scăzut aproape la nimic, iar oficialii și analiștii UE spun că nu există un consens în a sprijini ideea.

„Din câte am auzit, este foarte puțin probabil ca acest lucru să fie adoptat”, a spus un diplomat dintr-o țară din UE căreia i s-a întrerupt gazul rusesc anul trecut, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre negocierile sensibile.

„Există prea multă rezistență din partea țărilor dependente de gazul rămas”, a adăugat diplomatul. „Al 11-lea pachet de sancțiuni este aproape finalizat și introducerea acestei măsuri uriașe în acest moment nu va funcționa.”

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a furnizat peste 40% din importurile de gaze ale UE. Acum, aceasta a scăzut la mai puțin de 8 la sută, potrivit think tank-ului Bruegel.

Două dintre cele mai mari rute de dinainte de război, conducta subacvatică Nord Stream către Germania și conducta Yamal care traversează Polonia, au înregistrat fluxuri scăzute la zero. Tranzitul prin conducte care traversează Ucraina reprezintă aproximativ un sfert din nivelul de dinainte de război, doar conducta TurkStream peste Marea Neagră rulând la niveluri similare cu cele de dinainte de invazie.

Rusia a abordat posibilitatea redeschiderii robinetelor; Președintele Vladimir Putin a declarat în octombrie că țara sa este pregătită să repornească livrările dacă este necesar.

Summitul G7 este conceput pentru a „frâna încercările de a resuscita Nord Stream”, mai ales pentru a potoli vocile din Germania și din orice alte țări în care „ar putea exista companii și consumatori care ar putea fi interesați să reia importurile” de gaze rusești într-o zi, a spus Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS.

De asemenea, ar putea contribui la creșterea presiunii pentru includerea conductelor într-o eventuală rundă a 12-a de sancțiuni UE.

Exact asta speră Kievul să se întâmple.

„Interzicerea importurilor de gaz rusesc prin conducte poate fi un bun pas simbolic”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, pentru POLITICO. „Ar putea dezactiva o modalitate confortabilă prin care Rusia să șantajeze UE și să corupă politicienii europeni”.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze raportul privind sancțiunile conductelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră