UE plănuiește sancțiuni împotriva companiilor chineze care ajută mașina de război a Rusiei

08 Mai 2023
UE plănuiește sancțiuni împotriva companiilor chineze care ajută mașina de război a Rusiei

Bruxelles-ul a propus sancțiuni împotriva companiilor chineze pentru că sprijină mașina de război a Rusiei pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, o evoluție care ar putea crește tensiunile cu Beijingul, scrie Financial Times

Șapte companii chineze acuzate că vând echipamente care ar putea fi folosite în arme au fost enumerate într-un nou pachet de sancțiuni care va fi discutat de statele membre UE în această săptămână, care a fost văzut de Financial Times.

Unele dintre companii au fost deja puse sub sancțiuni de către SUA. Mișcarea UE probabil va deranja Beijingul, care este nerăbdător să împiedice Bruxelles-ul să se alăture Washingtonului în lupta lor pentru influența globală.

Bruxelles-ul a evitat până acum să vizeze China, argumentând că nicio dovadă nu a arătat că furnizează în mod direct arme Moscovei.

Lista de sancțiuni necesită aprobarea unanimă din partea celor 27 de state membre înainte de a putea fi pusă în aplicare.

Două companii din China continentală de pe listă, 3HC Semiconductors și King-Pai Technology, au fost deja plasate sub sancțiuni de către SUA. Două companii cu sediul în Hong Kong care se află pe lista UE sunt deja pe lista Trezoreriei SUA: Sinno Electronics și Sigma Technology.

Propunerea de sancțiuni a Comisiei Europene spunea: „Având în vedere rolul cheie de activare al componentelor electronice pentru utilizare de către complexul militar și industrial al Rusiei pentru sprijinirea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, este, de asemenea, oportun să se includă și alte entități din țări terțe implicate în eludarea restricțiilor comerciale, precum și a anumitor entități rusești implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru complexul militar și industrial al Rusiei.”

Acesta a acuzat 3HC, care produce cipuri de computer, de „încercarea de a se sustrage de la controalele exporturilor și de achiziționare sau încercare de a achiziționa articole de origine americană în sprijinul bazei industriale și/sau militare de apărare a Rusiei ”.

King-Pai furnizează Rusiei microelectronice care „au aplicații de apărare care includ sisteme de ghidare pentru rachete de croazieră”, a declarat anterior Trezoreria SUA.

Bruxelles-ul propune, de asemenea, sancțiuni împotriva unor companii iraniene implicate în fabricarea și furnizarea de drone către Rusia.

UE încearcă să abordeze eludarea sancțiunilor în mod mai general. Proiectul include măsuri care ar permite UE să restricționeze vânzările anumitor produse către țări terțe dacă presiunea diplomatică nu le-ar schimba comportamentul. Statele membre ar trebui să aprobe măsuri individuale împotriva companiilor sau țărilor.

Există, de asemenea, competențe de a interzice petrolierele care își ascund locația fără un motiv întemeiat în porturile UE. Financial Times scrie că navele au eludat embargoul asupra importurilor de petrol pe mare rusesc, pretinzând că încărcăturile lor provin din altă parte.

Comisia a propus, de asemenea, extinderea gamei de exporturi interzise către Rusia.

De asemenea, slăbește restricțiile privind transferurile de active către entitățile afectate de sancțiuni, pentru a permite companiilor occidentale în asociații mixte cu acestea să vândă.

Comisia a refuzat să comenteze.

Alte stiri din Externe

Ultima oră