UE investește un miliard de euro pentru producția de muniție

03 Mai 2023
UE investește un miliard de euro pentru producția de muniție

Comisia Europeană vrea să stimuleze producția de muniție în Europa investind un miliard de euro. Aceasta este o veste bună pentru Ucraina, dar întărește și capacitățile europene de apărare, a declarat ieri, la Praga, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, scrie ORF

„Totul ține de viteză, viteză, viteză”, a subliniat ea după o întâlnire cu noul președinte ceh Petr Pavel. 

Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar pentru a crește capacitatea de producție de muniție a Uniunii Europene la un milion de obuze pe an, pentru a-și umple arsenalele și pentru a ajuta Ucraina, scrie Le Monde 

„Sunt încrezător că în termen de douăsprezece luni vom putea să ne creștem capacitatea de producție la 1 milion de muniții pe an în Europa” , a asigurat marți comisarul european pentru industrie, Thierry Breton.

Această propunere este a treia fază a planului de acțiune aprobat la sfârșitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puțin un milion de obuze de 155 mm forțelor ucrainene și pentru a reumple stocurile strategice ale țărilor europene, unele dintre ele fiind aproape de spargere. Acesta va fi dotat cu 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. Acesta va face posibilă cofinanțarea investițiilor industriale pentru a crește producția fabricilor lor din UE. Aproximativ cincisprezece companii produc în unsprezece state membre.

Acești producători „nu au în prezent posibilitatea de a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei și ale statelor noastre membre. Dar au tot potențialul s-o facă” , potrivit domnului Breton care a vizitat site-urile principalilor producători de muniție din UE. „Putem și trebuie să ne revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate ”, a explicat el.

„Ritmul actual nu susține efortul de război al Ucrainei, care consumă mai mult decât produce UE” , a confirmat agenției France-Presse reprezentantul unui stat membru. Propunerea nu este destinată să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregătește pentru o ofensivă în încercarea de a relua teritoriile ocupate de Rusia. „Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să ne donăm stocurile ”, a insistat comisarul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră