UE critică vizita lui Orban la Moscova: „Nu vrem liniște cu Rusia”

05 Iul 2024
UE critică vizita lui Orban la Moscova: „Nu vrem liniște cu Rusia”

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a sosit vineri la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, într-o călătorie despre care UE a amenințat că va submina poziția blocului cu privire la războiul din Ucraina, scrie RFI

Liderii Uniunii Europene l-u criticat pe Orban, a cărui țară a preluat în această săptămână președinția rotativă a blocului, pentru că a făcut o vizită unui lider căutat pentru crime de război.

„Linistea nu îl va opri pe Putin”, a scris șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X.

„Numai unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, dreaptă și de durată în Ucraina”.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus într-o declarație că „vizita lui Orban la Moscova are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia”.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE pentru a vizita Moscova”.

UE, formată din 27 de națiuni, s-a opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent din cauza invaziei.

"Acea poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Astfel, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă", a spus Borrell.

„Este demn de amintit că președintele Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională și a fost eliberat un mandat de arestare pentru rolul său în legătură cu deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia”.

Șeful Consiliului UE, Charles Michel, a reiterat anterior poziția comună conform căreia „nici o discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Vizita UE și Orban este în favoarea lui Putin și nu a păcii

"Nu vrem o liniște cu Moscova. Vrem o pace justă și de durată pentru Ucraina. De aceea credem că o călătorie la Moscova funcționează mai mult în favoarea lui Vladimir Putin decât în ​​favoarea unei păci reale și durabile". a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, cu privire la călătoria premierului ungar, Viktor Orban, la Moscova, scrie La Repubblica

Suedia: Orban este neloial și își bate joc de poporul ucrainean

„Prim-ministrul maghiar Viktor Orbán este iresponsabil și neloial dacă folosește președinția maghiară a UE pentru a vizita Moscova și președintele Putin. Este un semnal greșit către lumea exterioară și o batjocură față de poporul ucrainean care luptă pentru libertate. Orbán este singur, nu vorbește în numele Uniunii Europene și nu vorbește în numele tuturor celorlalți șefi de stat și de guvern”. a spus prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a scris-o într-un atac dur pe X, scrie ANSA

„Vești tulburătoare”

Președinția de șase luni a UE a Ungariei oferă țării din Europa Centrală influență asupra agendei și priorităților blocului pentru următoarele șase luni.

Vizita lui Orban la Moscova vine la câteva zile după ce primul ministru maghiar a făcut o călătorie surpriză la Kiev, unde a îndemnat conducerea Ucrainei să lucreze pentru o încetare rapidă a focului cu Rusia.

Liderul ungar a insistat vineri că pacea nu se poate realiza fără dialog.

"Dacă stăm doar la Bruxelles, nu ne vom putea apropia de pace. Trebuie luate măsuri", a spus Orban în interviul său regulat la radioul de stat maghiar, întrebat despre vizita sa de marți în Ucraina.

Premierul polonez Donald Tusk și-a exprimat neîncrederea față de călătoria planificată a lui Orban la Moscova, în timp ce premierul finlandez Petteri Orpo a numit-o „știri tulburătoare”.

Vizita este prima la Moscova a unui lider european de la vizita cancelarului Karl Nehammer în aprilie 2022.

Orban și Putin s-au întâlnit ultima dată în octombrie 2023 la Beijing, unde au discutat despre cooperarea energetică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră