Ucraina va putea continua să-și vândă produsele către UE fără cote sau taxe, anunță Kievul

03 Mai 2023
Ucraina va putea continua să-și vândă produsele către UE fără cote sau taxe, anunță Kievul

Ucraina și Uniunea Europeană (UE) au decis să continue acordul încheiat anul trecut după izbucnirea războiului, scrie Le Monde

„Companiile ucrainene vor putea continua să-și vândă produsele către UE fără cote, taxe sau tarife ”, a anunțat miercuri prim-ministrul ucrainean Denys Chmyhal pe Telegram . 

„Accesul produselor noastre agricole pe piața europeană a fost restabilit. În colaborare cu Comisia Europeană, s-a putut conveni asupra încetării blocării tranzitului a peste cinci sute de produse agricole ucrainene” , a precizat premierul.

  • Ucraina și UE au ajuns la acorduri privind prelungirea perioadei de „fără viză economică” pentru încă un an. Afacerile ucrainene vor putea continua să-și vândă mărfurile către Uniunea Europeană fără niciun sughiț. Acest lucru este important pentru redresarea economiei noastre.
  • Accesul produselor noastre agricole pe piața europeană a fost restabilit. Împreună cu Comisia Europeană s-a putut conveni asupra încetării blocării tranzitului. „Căile Solidarității” vor continua.
  • Toate celelalte interdicții unilaterale care au fost introduse de cinci țări vecine au fost ridicate. La nivelul Comisiei Europene a fost dezvoltat un mecanism de compromis, care prevede un mecanism limitat de aprovizionare cu produse agricole ucrainene către țările vecine. Dar aceasta este doar o restricție temporară, care este valabilă până pe 5 iunie.
  • UE va furniza Ucrainei și muniție în valoare de 2 miliarde de euro. Statele membre ale UE vor trimite acum muniție în valoare de 1 miliard de euro din depozitele lor. Uniunea Europeană alocă încă 1 miliard de euro pentru achizițiile lor comune ulterioare pentru Ucraina.
  • Europa crește capacitatea de producție a muniției, iar și pentru aceasta va exista mobbing de muniție.
  • Toate acestea vor aduce mai aproape victoria și pacea noastră în Europa.
  • Suntem recunoscători Comisiei Europene pentru munca activă, poziția corectă și solidaritate.

a scris premierul ucrainean pe Telegram

Alte stiri din Externe

Ultima oră