Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului pentru a nu fi distruse de dronele rusești

26 Apr 2024
Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului pentru a nu fi distruse de dronele rusești

 Ucraina a lăsat deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA pentru moment în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul rusesc cu drone le-a îngreunat operarea fără a fi detectate sau a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press.

SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams în Ucraina în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, susținând că tancurile, care costa aproximativ 10 milioane de dolari bucata, erau vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

Dar câmpul de luptă s-a schimbat substanțial de atunci, în special prin utilizarea omniprezentă a dronelor de supraveghere rusești și a dronelor ucigașe. Aceste arme au îngreunat sarcina Ucrainei de a proteja tancurile atunci când sunt detectate rapid și vânate de dronele sau cartușele rusești.

Cinci dintre cele 31 de tancuri au fost deja pierdute în urma atacurilor rusești.

Deocamdată, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a reseta tactica, a declarat vicepreședintele șefilor de stat major Christopher Grady și un al treilea oficial al apărării.

„Când te gândești la modul în care a evoluat lupta, tancul masiv într-un mediu în care sistemele aeriene fără pilot sunt omniprezente poate fi în pericol”, a spus Grady pentru AP într-un interviu săptămâna aceasta, adăugând că tancurile sunt încă importante.

„Acum, există o modalitate de a face asta”, a spus el. „Vom lucra cu partenerii noștri ucraineni și cu alți parteneri de pe teren, pentru a-i ajuta să se gândească la modul în care ar putea folosi asta, într-un astfel de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat.”

Vestea despre tancurile scoase de pe front vine în momentul în care SUA marchează aniversarea a doi ani a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, o coaliție formată din aproximativ 50 de țări care se întâlnește lunar pentru a evalua nevoile de luptă ale Ucrainei și pentru a identifica unde să găsească muniția, armele sau întreținerea necesare pentru a menține Ucrainei. trupe echipate.

Pachetele recente de ajutor, inclusiv pachetul de asistență militară de 1 miliard de dolari semnat miercuri de președintele Joe Biden, reflectă, de asemenea, o resetare mai largă a forțelor ucrainene în lupta .

Se așteaptă ca SUA să anunțe vineri că vor oferi, de asemenea, aproximativ 6 miliarde de dolari în ajutor militar pe termen lung Ucrainei, au declarat oficialii americani, adăugând că vor include muniții foarte căutate pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detalii care nu au fost încă făcute publice.

Pachetul de 1 miliard de dolari a subliniat capabilitățile de contra-drone, inclusiv obuze de calibru 50 modificate special pentru a contracara sistemele de drone; apărare antiaeriană și muniție suplimentară; și o serie de vehicule alternative și mai ieftine, inclusiv Humvee, Bradley Infantry Fighting Vehicles și Mine Resistant Ambush Protected Vehicles.

SUA au confirmat, de asemenea, pentru prima dată că furnizează rachete balistice cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACM, care permit Ucrainei să lovească adânc în zonele ocupate de ruși fără a fi nevoită să avanseze și să fie expusă în continuare fie la detectarea dronei, fie la apărarea fortificată a Rusiei.

Deși dronele reprezintă o amenințare semnificativă, ucrainenii nu au adoptat nicio tactică care ar fi putut face tancurile mai eficiente, a spus unul dintre oficialii americani ai apărării.

După ce au anunțat că va furniza Ucrainei tancurile Abrams în ianuarie 2023, SUA au început să antreneze ucrainenii la baza armatei Grafenwoehr din Germania în acea primăvară cu privire la modul de întreținere și exploatare a acestora. De asemenea, ei i-au învățat pe ucraineni cum să le folosească în războiul cu arme combinate - unde tancurile operează ca parte a unui sistem de avansare a forțelor blindate, coordonând mișcările cu focuri ofensive aeriene, trupe de infanterie și mijloace aeriene.

Pe măsură ce primăvara progresa și contraofensiva Ucrainei se lasă așteptată, trecerea de la antrenamentul cu tancuri în Germania la aducerea lui Abrams pe câmpul de luptă a fost văzută ca un imperativ pentru a sparge liniile fortificate rusești.

De atunci, însă, Ucraina le-a angajat doar într-o manieră limitată și nu a inclus războiul combinat cu armele în operațiunile sale, a spus oficialul apărării.

În timpul retragerii recente din Avdiivka , un oraș din estul Ucrainei care a fost în centrul luptelor intense luni de zile, mai multe tancuri au fost pierdute în urma atacurilor rusești, a spus oficialul.

O întârziere îndelungată a Congresului în adoptarea de noi finanțări pentru Ucraina a însemnat că forțele sale au trebuit să raționeze muniția și, în unele cazuri, au putut să tragă înapoi doar o dată la fiecare cinci sau de mai multe ori în care au fost vizate de forțele ruse.

În Avdiivka, forțele ucrainene au fost puternic depășite și au ripostat împotriva bombelor glisante rusești și a dronelor ucigașe de vânătoare cu orice muniție lavea la îndemâna.

Alte stiri din Externe

Ultima oră