Ucraina recunoaște „succesele tactice” ale Rusiei în regiunea Harkov

13 Mai 2024
Ucraina recunoaște „succesele tactice” ale Rusiei în regiunea Harkov

Armata ucraineană a recunoscut, luni dimineață, „succesele tactice” ale Rusiei în regiunea Harkov, din nord-estul țării, unde Moscova continuă o ofensivă lansată vineri, scrie Le Monde

„Luptele continuă în orașul de graniță Vovcensk”, a adăugat statul major ucrainean într-o declarație pe Facebook, iar Moscova a mobilizat „până la cinci batalioane ”, potrivit Kievului, în acest oraș care avea aproximativ 3.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă în curs. .

Agentia France-Presse (AFP) a putut vedea duminică persoane evacuate în apropiere de Vovchansk, majoritatea vârstnici și dezorientați. „Nu eram pregătiți să plecăm”, a spus Lyuda Zelenskaïa, în vârstă de 72 de ani, cu pisica în brațe. La fel ca ea, Liouba Konovalova, în vârstă de 70 de ani, și-a amintit „noaptea terifiantă” care a precedat evacuarea lor.

Potrivit lui Oleksi Harkivsky, un ofițer de poliție Vovchansk, „mai mulți oameni” au murit în bombardamentele de sâmbătă și „orașul este în permanență sub foc” . „Artileria, inamicii atacă cu tot ce au”, a spus acest polițist mobilizat pentru evacuarea locuitorilor. Potrivit acestuia, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate de vineri din acest oraș afectat de 32 de atacuri cu drone în ultimele douăzeci și patru de ore. Până duminică, mai erau în jur de 500 de oameni acolo, potrivit șeful administrației militare din regiunea Harkov, Oleh Synehoubov.

Șeful poliției din regiunea Harkov, Volodimir Timocko, a declarat că Vovcensk este atacat din trei părți, iar trupele rusești se află la periferie.

„În ciuda luptelor active, poliția continuă să evacueze” populația, a declarat el pentru AFP la punctul de evacuare.

Comandantul șef al forțelor ucrainene, Oleksandr Syrsky, a asigurat că încercările de a sparge apărarea [au fost] oprite” , dar a recunoscut că situația din regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” și a rămas „ complicată”.

Forțele ucrainene „fac tot ce le stă în putință pentru a-și menține liniile de apărare și a provoca pagube inamicului ”, a spus el. „În ciuda tuturor evenimentelor care au loc în regiune, [orașul] Harkov este calm, nu vedem oameni plecând ”, a spus primarul său, Ihor Terekhov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră