Ucraina interceptează mai puține rachete rusești decât înainte, potrivit Wall Street Journal

13 Mai 2024
Ucraina interceptează mai puține rachete rusești decât înainte, potrivit Wall Street Journal

Potrivit unei analize Wall Street Journal , ponderea rachetelor rusești doborâte de Ucraina de la începutul conflictului este mult mai mică decât era înainte, scrie Le Monde.

Printre motivele care pot explica această deteriorare a apărării aeriene ucrainene, cotidianul american citează creșterea atacurilor rusești cu drone și rachete, și asta cu „arme mai greu de doborât, precum rachetele balistice” , dar și sărăcirea Ucrainei în „Sistemele Patriot de apărare furnizate de Occident”.

„În ultimele șase luni, Ucraina a interceptat aproximativ 46% dintre rachetele rusești, comparativ cu 73% în ultimele șase luni”, chiar dacă Rusia a trimis aproape 45% dintre drone și rachete în această perioadă, detaliază WSJ care se bazează pe o analiză a datelor zilnice de la forțele armate ucrainene. În aprilie, rata de interceptare a rachetelor a scăzut la 30%.

Dacă Ucraina a reușit să doboare 82% dintre dronele Shahed, care sunt mai ușor de interceptat, în ultimele șase luni, a lovit doar 10% dintre rachetele balistice rusești, iar niciuna dintre rachetele S-300 și S-400 nu a tras acest lucru an, continuă Wall Street Journal.

„Patriot este singurul mijloc de încredere al Ucrainei de a doborî rachete balistice, S-300 și hipersonice. Dar Kievul are puține sisteme Patriot și a trebuit să-și salveze rachetele, în special pentru că noi livrări americane au fost blocate la Washington”, explică cotidianul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră