Ucraina a pierdut 10 milioane de locuitori din 2001... și ar putea pierde tot atâtia până în 2050

01 Mai 2024
Ucraina a pierdut 10 milioane de locuitori din 2001... și ar putea pierde tot atâtia până în 2050

Ucraina a cunoscut un declin demografic lent de la destrămarea URSS. Războiul purtat de Rusia din februarie 2022 a accelerat în mare măsură acest fenomen pe care guvernul încearcă să-l stăpânească, scrie Le Figaro

Viitorul demografic pare foarte sumbru pentru ucraineni. Devastată de bombele rusești de mai bine de doi ani, țara trebuie să se confrunte cu o scădere „foarte alarmantă” a populației sale, a avertizat luni ministrul ucrainean al politicii sociale, Oksana Zholnovych, la un forum public la Kiev. De la începutul războiului în februarie 2022, Ucraina a pierdut peste patru milioane de locuitori, relatează Kyiv Post . Potrivit bazei de date a Națiunilor Unite, populația a scăzut de la 42 de milioane la începutul anului 2022 la 37,9 milioane în prezent.

Acest colaps amețitor este în mod evident legat de război. Dar fenomenul este mai profund și mai vechi. În decembrie 2001, Serviciul Ucrainean de Statistică număra 48,5 milioane de locuitori. În 1992, populația ajungea chiar la 52 de milioane de locuitori. Și conform previziunilor ministrului Politicii Sociale, populația ar putea pierde în continuare 10 milioane de locuitori până în 2050, scăzând la 25,2 milioane. Este o scădere de peste 50% în aproape 60 de ani.

Rata scăzută a natalității, emigrare forțată, expulzare ilegală...

Pe lângă numărul încă necunoscut de soldați și civili ucraineni uciși de la începutul războiului, acest colaps poate fi explicat prin câteva criterii socio-economice mai vechi: o rată a mortalității care depășește o natalitate deja scăzută (1,2) , o deteriorarea stării de sănătate a populației, creșterea numărului de persoane cu dizabilități, un nivel ridicat de mortalitate prematură și îmbătrânire demografică. În plus, războiul a accelerat emigrarea forțată masivă a populației, deoarece aproximativ 6,3 milioane de persoane au părăsit țara în perioada 2022-2023 din cauza ostilităților și a ocupării unei părți a teritoriului.

Prin urmare, riscurile de securitate legate de conflict fie i-au împins pe rezidenți să plece, fie să aibă mai puțini copii. Și această situație ar putea persista pe termen lung, având în vedere exploatarea unei părți semnificative (cel puțin 29%) din teritoriul ucrainean, ceea ce nu va încuraja revenirea populațiilor, nici dorința de a avea copii. Acest sentiment va fi agravat și de lipsa locuințelor. Potrivit Școlii de Economie din Kiev , numărul total de unități de locuințe distruse și deteriorate se ridica la peste 250.000 de clădiri în ianuarie 2024, inclusiv 222.000 de case private, peste 27.000 de blocuri de apartamente și 526 de cămine.

La aceasta se adaugă expulzarea ilegală a cetățenilor ucraineni în străinătate, deci deplasarea a 19.500 de copii din teritoriile ocupate în Rusia și, mai larg, strămutarea internă pe scară largă a populației. În acest din urmă caz, concentrarea excesivă a populației în anumite regiuni duce la probleme serioase cu disponibilitatea și calitatea serviciilor de bază, inclusiv locuințe, educație și servicii medicale.

O mare strategie ucraineană

Pentru a stopa această scădere spectaculoasă a populației, Ministerul Politicii Sociale a publicat o strategie scrisă . Se urmărește în primul rând „crearea condițiilor pentru creșterea natalității” , prin crearea „un mediu favorabil familiilor cu copii” , prin „creșterea autonomiei economice a familiilor” și prin „crearea condițiilor favorabile acumulării parentalității și angajării profesionale”. . Pentru a „reduce nivelul mortalității premature” , Ucraina dorește în special să dezvolte „abilități comportamentale de autoconservare” , să îmbunătățească „sănătatea generală a populației” și „să sporească disponibilitatea și calitatea îngrijirilor medicale”.

De asemenea, țara dorește să promoveze „întoarcerea în Ucraina a ucrainenilor care trăiesc în străinătate” , promițându-le sprijin concret și creând „stimulente” de întoarcere. În final, Ucraina dorește „să atragă migranți străini pentru a satisface nevoile pieței muncii” . Strategia guvernului ucrainean conturează, de asemenea, strategia sa de reintegrare a persoanelor strămutate în comunitățile teritoriale locale și de adaptare a societății la îmbătrânirea demografică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră