Turcia ar fi trimis trupe în Irak fără ca Bagdadul să fie informat

06 Dec 2015 | scris de Cristi Ionescu
Turcia ar fi trimis trupe în Irak fără ca Bagdadul să fie informat

Ministrul apărării irakian Khaled al-Obeidi i-a transmis omologului său turc că sutele de soldați turci desfășurați în interiorul Irakului în apropierea orașului Mosul, aflat sub controlul grupării Statul Islamic (SI), au fost trimise fără ca Bagdadul să fi fost informat și de aceea ei trebuie să fie retrași.

Al-Obeidi a spus că ministrul apărării turc i-a explicat că desfășurarea militarilor a fost necesară pentru a-i proteja pe instructorii turci care pregătesc forțele irakiene în vederea recâștigării controlului asupra orașului Mosul. Oficialul irakian a estimat însă că reacția Ankarei în acest caz a fost disproporționată.

"Ar fi fost posibil să avem un fel de coordonare a priori fără a crea circumstanțe care au contribuit la o criză între cele două țări", a afirmat ministrul irakian.

În ultimele zile, președintele, prim-ministrul și ministrul de externe irakieni au obiectat față de desfășurarea forțelor turce în nordul Irakului, considerată un act ostil și o încălcare a dreptului internațional. MAE irakian l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Turciei la Bagdad.

Alte stiri din Externe

Ultima oră