Turcia a respins propunerea SUA de a trimite sistemul rusesc de apărare S-400 în Ucraina

08 Mai 2023
Turcia a respins propunerea SUA de a trimite sistemul rusesc de apărare S-400 în Ucraina

Propunerea SUA a fost respinsă deoarece încerca să interfereze cu suveranitatea Turciei, spune ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, scrie agentia turca Anadolu.

Washingtonul a propus odată ca Turcia să trimită în Ucraina sistemul de apărare antirachetă S-400 pe care l-a cumpărat de la Rusia însă Ankara a refuzat această propunere, a spus ministrul de externe turc.

Deși susținea că sistemul S-400 trebuie să excludă Turcia din programul avioanelor de luptă F-35, SUA i-au propus Turciei să dea controlul asupra sistemului SUA sau altei țări, inclusiv Ucraina, în timp ce încearcă să lupte împotriva Rusiei, a spus Mevlut Cavusoglu.

„SUA ne-a cerut să trimitem S-400 în Ucraina, iar noi am spus nu”, a spus el, explicând că aceste propuneri sunt inacceptabile, deoarece urmăreau să încalce suveranitatea Turciei.

Oficialii turci au spus în repetate rânduri că națiunea a cumpărat S-400 ca o chestiune de securitate națională și nicio altă țară nu are dreptul de a interveni în acest lucru.

În 2017, când eforturile sale prelungite de a cumpăra un sistem de apărare aeriană din SUA s-au dovedit a fi inutile, Turcia a semnat un contract cu Rusia pentru achiziționarea sistemului de ultimă generație S-400.

Oficialii americani și-au exprimat opoziția față de desfășurarea lor, susținând că S-400 ar fi incompatibil cu sistemele NATO.

Turcia, totuși, a subliniat că S-400-urile nu vor fi integrate în sistemele NATO și nu vor reprezenta nicio amenințare pentru alianță sau armamentul acesteia. Ankara a propus în mod repetat înființarea unei comisii care să clarifice problema.

Întrebat despre revenirea la programul F-35, Cavusoglu a spus că Ankara nu dorește să se întoarcă la program, ci mai degrabă dorește înapoi de la Washington banii pe care i-a plătit pentru avioanele de luptă înainte de a ieși din program, în timp ce avioanele sale nu au fost niciodată livrate.

Ankara „produce acum propriile noastre avioane naționale de luptă”, a explicat el, adăugând că Turcia dorește, de asemenea, să îmbunătățească legăturile cu SUA și că au fost stabilite mecanismele necesare în acest scop.

Dar Turcia vrea să cumpere și avioane F-16 și kituri de modernizare din SUA, a adăugat el, menționând că cererea nu se mișcă atât de repede prin Washington pe cât ar trebui.

Ankara a solicitat F-16 și kituri de modernizare din SUA în octombrie 2021. Acordul de 6 miliarde de dolari ar include 40 de avioane și kituri de modernizare pentru 79 de avioane de război pe care Forțele Aeriene Turce le au deja în inventar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră