UPDATE. Trupul lui Savador Dali, exhumat prin ordin judecătoresc

26 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Trupul lui Savador Dali, exhumat prin ordin judecătoresc

Judecătorii au decis exhumarea trupului pictorului Salvador Dali pentru a preleva probe ADN, necesare într-un proces de stabilire a paternităţii, relatează presa spaniolă, citată de BBC.

O spaniolă, Pilar Abel, din Girona, susţine că pictorul este tatăl său. Ea susţine că Dali a avut o relaţie cu mama sa în 1955. Pilar, care e ghicitoare în cărţi, insistă de ani buni că este rezultatul unei iubiri clandestine între mama sa şi pictor, căsătorit la acea vreme.

Legătura romantică s-ar fi consumat în oraşul Cadaques, unde mama ei, Antonia, lucra pentru mai multe familii, şi unde Dalí şi soţia sa Gala, se stabiliseră, conform telegraph.co.uk.

Pilar Abel, care se descrie ca fiind un "Dalí fără mustață" datorită asemănării sale fizice cu pictorul, a primit în 2015 permisiunea de a efectua un test de paternitate, utilizând probe din mulajele luate după moarte pictorului.

Materialul genetic găsit a fost insuficient și cazul a fost returnat instanțelor. Dacă se confirmă că este fiica lui Dalí, ea ar avea dreptul la o cotă de 25% din averea pictorului, estimată la 300 de milioane de euro.

În ordinul de exhumare, judecătorul spune că nu există nici un alt obiect personal al artistului sau rămăşiţe biologice care să fie folosite la stabilirea paternităţii.

"Analiza DNA este necesară pe fondul lipsei altor rămăşiţe biologice sau personale, pe baza cărora să se facă o comparaţie", a motivat o instanţă din Madrid decizia exhumării celebrului pictor, conform rte.ie. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, Salvador Dali a murit în ianuarie 1989, la vârsta de 85 de ani. El este înmormântat în oraşul său natal, Figueres, din nord-estul Spaniei.

Până în ultima perioadă a vieții lui, Dalí a alimentat până la extrem faima sa de artist excentric, original până la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului său personaj, orgolios și imprevizibil.

În 1975 primește un titlu nobiliar, devine "marchiz de Pubol", deoarece în acel timp locuia în castelul Pubol, pe care i-l oferise Galei Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieții lui, conform ro.wikipedia.org.

El reușește să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră