Televiziunea rusă evocă „atacuri nucleare”: o racheta ajunge de la Kaliningrad la Paris în 200 de secunde" și până la Londra „în 202 secunde”

29 Apr 2022
Televiziunea rusă evocă „atacuri nucleare”: o racheta ajunge de la Kaliningrad la Paris în 200 de secunde" și până la Londra „în 202 secunde”

Televiziunea rusă evocă un „Al Treilea Război Mondial” și posibile „atacuri nucleare”.  La postul Rusia 1, un invitat a spus că „cel mai probabil scenariu” ar fi un atac nuclear, altul a ridicat posibilitatea de a trimite o rachetă în Insulele Britanice, scrie BFMTV

„Al treilea război mondial” și „atac nuclear”. Televiziunea de stat rusă difuzează de câteva zile declarații ale diverșilor analiști care, pe platourile de filmare, asigură că un nou război mondial este pe drum și că Rusia își va folosi armele nucleare pentru a se apăra.

"Fie pierdem în Ucraina, fie începe al Treilea Război Mondial. Cred că posibilitatea celui de-al Treilea Război Mondial este mai realistă", a declarat miercuri Margarita Simonian, șefa canalului de știri Rusia1, mass-media interzisă în Uniunea Europeană.
„O rachetă și s-a rezolvat, nu mai există insule britanice”


Potrivit acestei jurnaliste ruse pro-Kremlin, criticată în repetate rânduri pentru participarea ei la propaganda Moscovei, „ideea că totul se va sfârși într-un atac nuclear mi se  pare cel mai probabil scenariu, spre marea mea consternare, dar este inevitabil”. O declarație la care prezentatorul răspunde: „Dar vom merge în rai”.

Pe același canal, în emisiunea 60 de minute de joi, un analist invitat pe platoul de filmare nu a ezitat să propună folosirea rachetelor Sarmat - noile rachete balistice rusești care pot transporta până la 10 focoase nucleare și să distrugă o țară la fel de mare ca Franța - peste Marea Britanie.

„O rachetă Sarmat și s-a rezolvat, nu mai există insulele britanice”, spune el, asigurând că este „foarte serios” în declarațiile sale.

"Înțelegeți că nimeni nu i-ar supraviețui? Nimeni pe această planetă", a răspuns un prezentator. „Am pleca de la o pagină goală”, asigură apoi invitatul.
Cu videoclipurile cu rachete defilând în partea din spate a platoului, prezentatorul enumeră apoi timpul necesar pentru ca o rachetă Sarmat să lovească o capitală europeană: "se duce de la Kaliningrad la Berlin în 106 secunde. De la Kaliningrad la Paris în 200 de secunde" și până la Londra „în 202 secunde”, explică ea, arătând apoi o hartă pe care sunt reprezentate traiectoriile acestor arme peste Europa.

"Te trezești că e deja acolo. Așa trebuie să vorbești cu ei, doar asta înțeleg", spune prezentatorul.

Alte avertismente despre un atac nuclear
Promisiuni de atacuri și avertismente cu privire la al treilea război mondial sunt făcute în mod regulat pe televizoarele rusești. „Operațiunea specială rusă din Ucraina s-a transformat în ceea ce se poate numi cu ușurință al Treilea Război Mondial, asta este destul de clar”, a declarat prezentatoarea 60 Minutes Olga Skabeïeva la mijlocul lunii aprilie, în timp ce unul dintre invitații săi făcea un apel pentru bombardarea Kievului.

Dar este greu de știut în ce măsură aceste discursuri care cer o escaladare a războiului fac parte din propaganda Kremlinului, într-o cacealma care vizează țările occidentale care susțin Ucraina, astfel încât acestea să nu mai ajute Kievul. 

Agenția americană de informații CIA a avertizat deja despre riscul unui război nuclear, declarând la mijlocul lunii aprilie că amenințarea lreprezentată de potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau „arme nucleare de putere redusă nu trebuie luată cu ușurință” dacă președintele Putin ar urma să „se cufunde în disperare” din cauza eșecurilor armatei sale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră