Suedia elimină toate restricțiile de călătorie: fără test și fără certificat verde

08 Feb 2022
Suedia elimină toate restricțiile de călătorie: fără test și fără certificat verde

Incepând de miercuri cetățenii din țările UE și SEE pot călători în Suedia fără restricții. Cetățenii din aceste țari (inclusiv cei care nu au fost vaccinați) pot intra în țară fără test și fără certificat verde.

 

- Este o mare ușurare, nu în ultimul rând pentru cetățenii noștri nordici care locuiesc și lucrează la granițele noastre, spune ministrul Afacerilor Externe Anna Hallberg pentru presa din Suedia

Anunțul vine după o ședință a guvernului suedez luni după-amiază.

- Decizia Guvernului de a desființa complet restricțiile de intrare se bazează pe evaluarea Agenției de Sănătate Publică, spune Anna Hallberg, ministrul Comerțului Exterior și responsabil cu problemele nordice.

Decizia Guvernului nu afectează călătorii către Suedia din țări din afara UE/SEE. Aceștia fac obiectul unei interdicții continue de intrare până la 31 martie, în conformitate cu recomandările UE pentru intrarea din țări terțe.

- Am avut întotdeauna o decizie comună în cadrul UE și continuăm să urmăm linia comună. Dar vom revizui și acest lucru și ar putea exista o decizie în viitorul apropiat cu privire la relaxarea restricțiilor pentru țările terțe, spune Anna Hallberg.

Fără control la frontieră

Decizia de astăzi înseamnă astfel o povară redusă pentru Autoritatea de Poliție, care nu mai are nevoie să pună deoparte personal pentru verificarea certificatelor covid la frontieră.

- Acum viața de zi cu zi a revenit la ceea ce este normal pentru cetățenii noștri nordici de la graniță, este cu adevărat o veste bună astăzi, spune Anna Hallberg.

În trecut, Suedia cerea un certificat de test negativ, infecție sau vaccinare.

Hallberg: Este nevoie de o evaluare

Anna Hallberg spune că acum este necesar să se facă o evaluare a restricțiilor de călătorie.

- Este important, când privim în viitor, cum putem fi mai coordonați în țările nordice, UE și SEE în următoarea criză, să studiem efectul închiderii frontierelor în realitate.

Sursa: SVT

Alte stiri din Externe

Ultima oră