SUA susține că sistemul Patriot din Kiev a fost probabil deteriorat dar nu a fost distrus

17 Mai 2023
SUA susține că sistemul Patriot din Kiev a fost probabil deteriorat dar nu a fost distrus

Este un război  în interiorul unui alt război. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a bucurat ieri că a distrus în zbor „ȘASE [în majuscule] rachete hipersonice rusești Kinjal și alte douăsprezece rachete” , în timp ce, la rândul ei, armata rusă a asigurat ca a distrus un sistem american Patriot la Kiev, scrie Le Monde .

Potrivit CNN  care citeaza un oficial american, sistemul Patriot a fost probabil deteriorat, dar nu a fost distrus.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a sfătuit astăzi „să nu vă faceți griji cu privire la soarta Patriot” . El a amintit că sistemul antirachetă include un post de comandă, un radar și până la opt lansatoare distanțate, fiecare cu patru containere de transport, explicând că este „imposibil să distrugi un sistem Patriot cu un singur Kinjal” .

Ucraina are în prezent două sisteme de apărare aeriană Patriot în țară, unul donat de SUA și celălalt donat în comun de Germania și Țările de Jos. Nu este clar care dintre aceste sisteme a fost potențial deteriorat, dar scoaterea din funcțiune a unuia – chiar și pentru o perioadă scurtă – ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a apăra Kievul pe fondul intensificării atacurilor rusești cu rachete.

Locuitorii Kievului sunt îndemnați să nu difuzeze imaginile apărării aeriene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat șase rezidenți din Kiev care au distribuit fotografii și videoclipuri cu acțiunile ucrainene de apărare aeriană pe rețelele de socializare în timpul atacului rus de la Kiev din 16 mai.

Dacă imaginile lor au arătat distrugerea rachetelor rusești, ele îi pot ajuta pe ruși dezvăluind pozițiile rachetelor antiaeriene ucrainene, explică serviciile ucrainene. SBU a remarcat că aceste videoclipuri au fost „preluate” de diverse canale Telegram, inclusiv cele de propagandă rusă. De asemenea, SBU a decis să blocheze funcționarea camerelor web prezente pe mai multe clădiri care au înregistrat loviturile apărării ucrainene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră