Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă generali ruși, spun oficialii SUA

05 Mai 2022
Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă generali ruși, spun oficialii SUA

 Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care le-au permis ucrainenilor să vizeze și să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în acțiune în războiul din Ucraina, potrivit unor înalți oficiali americani, scrie NewYorkTimes.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali în prima linie, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.

Ajutorul pentru vizarea ofițerilor face parte dintr-un efort secret al administrației Biden de a furniza Ucrainei informații în timp real pe câmpul de luptă. Aceste informații includ și mișcările de trupe rusești anticipate, obținute din evaluările recente ale americanilor cu privire la planul secret de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii care însă au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței americane.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații – inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană despre prezența unor ofițeri ruși înalți – pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.

Partajarea informațiilor face parte dintr -un flux intensificat de asistență SUA, care include arme mai grele și zeci de miliarde de ajutor, demonstrând cât de repede s-au schimbat restricțiile timpurii americane privind sprijinul pentru Ucraina, pe măsură ce războiul intră într-o nouă etapă care ar putea dura luni de zile.

Sprijinul serviciilor de informații americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv asupra câmpului de luptă, confirmând țintele identificate de armata ucraineană și îndreptându-i către noi ținte. Fluxul de informații privind mișcarea trupelor ruse pe care America l-a oferit Ucrainei are puține precedente.

De când nu a reușit să avanseze spre Kiev, capitala, în prima parte a războiului, Rusia a încercat să se regrupeze, cu o forță mai concentrată în estul Ucrainei, care până acum s-a deplasat lent și inegal.

Oficialii intervievați pentru acest articol au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta detalii despre informațiile secrete partajate cu Ucraina.

Administrația a căutat să păstreze secrete o mare parte din informațiile câmpului de luptă, de teamă că va fi văzută ca o escaladare care să-l provoace pe președintele Vladimir Putin într-un război mai larg. Oficialii americani nu descriu modul în care au obținut informații despre cartierul general al trupelor ruse, de teamă să nu pună în pericol metodele lor de colectare. Dar pe tot parcursul războiului, agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți clasificați și comerciali, pentru a urmări mișcările trupelor rusești.

Alte stiri din Externe

Ultima oră