Scurgerea masivă de documente ar fi fost alimentată pe Discord de către un membru al unei baze militare

13 Apr 2023
Scurgerea masivă de documente ar fi fost alimentată pe Discord de către un membru al unei baze militare

Potrivit The Washington Post , omul din spatele scurgerii masive a secretelor guvernului SUA este un tânăr pasionat de arme. Se presupune că a împărtășit documente foarte clasificate cu un grup de oameni care discutau regulat pe internet, în centrul pandemiei, scrie Le Monde

Uniți de dragostea lor pentru arme, echipamente militare și „Dumnezeu”, grupul de aproximativ douăzeci de persoane – în mare parte bărbați și tineri – a format un grup bazat numai pe invitație în 2020 pe Discord, o platformă online populară printre jucătorii video.

Aici a intervenit „OG”, seful acestui grup Discord. Potrivit Washington Post, care are ca sursă un tânăr membru al acestui grup, acest „OG” a eliberat sute de fișiere care păreau a fi transcripții aproape literale ale documentelor secrete de informații pe care OG a spus că le-a adus din munca sa pe o „bază militară". El a vrut să „ne țină la curent ”, a spus membrul.

El a adnotat unele dintre documentele dactilografiate, a spus membrul, traducând vorbirea codată pentru cei neinițiați, cum ar fi explicând că „NOFORN” înseamnă că informațiile din document sunt atât de sensibile încât nu trebuie împărtășite cu cetățenii străini.

Tânărul a fost impresionat de capacitatea aparent profetică a lui „OG” de a prevedea evenimente majore înainte de a ajunge în titluri, lucruri pe care „doar cineva cu acest tip de autorizație mare” le-ar ști.

„Este o persoană inteligentă. Știa ce face când a postat aceste documente, desigur. Acestea nu au fost scurgeri accidentale de niciun fel”, a spus membrul.

Relatarea lui a fost confirmata de un al doilea membru care a citit multe dintre aceleași documente clasificate partajate de OG și care a vorbit și sub condiția anonimatului. Ambii membri au spus că cunosc numele real al lui OG, precum și statul în care trăiește și lucrează, dar au refuzat să împărtășească aceste informații în timp ce FBI caută sursa scurgerilor. Ancheta este în faza incipientă, iar Pentagonul și-a înființat propria evaluare internă condusă de un înalt oficial.

Documentele au fost o  lecție pentru membrii mai tineri despre modul în care OG credea că lumea funcționează cu adevărat. Membrul a spus că OG nu a fost ostil guvernului SUA și a insistat că nu lucrează în numele intereselor niciunei țări. „Nu este un agent rus. Nu este un agent ucrainean”, a spus membrul. Camera de pe server în care a postat documentele se numea „urs-vs-porc”, la adresa Rusiei și Ucrainei și un indiciu că OG nu a luat parte în conflict.

Dar OG avea o viziune întunecată asupra guvernului. Tânărul membru a spus că a vorbit despre Statele Unite, în special despre forțele de ordine și despre comunitatea de informații, ca despre o forță sinistră care a încercat să-și omoare cetățenii și să-i țină în întuneric. El a dezvăluit despre „guvernul care este depasit”.

OG le-a spus tovarășilor săi online că guvernul a ascuns publicului adevăruri oribile. El a susținut, potrivit membrilor, că guvernul știa dinainte că un supremacist alb intenționează să facă un atentat într-un supermarket Buffalo în mai 2022. Atacul a făcut 10 morți, toți negri, și a rănit încă trei. OG a spus că oficialii federali de aplicare a legii au lăsat crimele să continue, astfel încât să poată argumenta pentru o finanțare sporită, o noțiune fără temei pe care membrul a spus că o crede și o consideră un exemplu de înțelegere penetrantă a OG despre profunzimea corupției guvernamentale.

Membrul a estimat că serverul a găzduit oameni din Europa, Asia și America de Sud. „Aproape din orice domeniu al vieții.” Din cei aproximativ 25 de membri activi care au avut acces la canalul urs-vs-porc, aproximativ jumătate se aflau în străinătate, a spus membrul. Cei care păreau cel mai interesați de materialul clasificat au susținut că provin în principal din „Blocul de Est și din acele țări post-sovietice”, a spus el.

„Ucrainenii au avut și un interes”, pe care membrul l-a atribuit interesului pentru războiul care le distruge patria. De ani de zile, oficialii din contrainformații din SUA au privit platformele de jocuri ca un magnet pentru spioni. Agenții de informații ruși au fost suspectați că s-au împrietenit cu jucători despre care cred că lucrează pentru agențiile de informații și că i-au încurajat să divulge informații clasificate, a declarat un înalt oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații sensibile. Nu este clar dacă vreunul dintre aceste eforturi a avut succes.

Dar dacă agenții străini ar fi găsit o invitație pe serverul OG, ar fi fost liberi să vadă documentele și să facă copii ale acestora, așa cum au făcut unii membri. Unele dintre documentele scurse, care ar fi fost postate în spațiul privat de OG, ofereau evaluări detaliate ale capacităților de apărare ale Ucrainei

Discord a declarat într-o declarație că cooperează cu forțele de ordine și a refuzat să comenteze în continuare.

Originea documentelor eliberate în ultimele zile nu a fost, în această etapă, stabilită oficial și autenticitatea acestora nu a fost verificată. Există riscul ca conținutul lor, precum și  difuzarea lor să fi fost supuse manipulării și manipulării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră