Scholz: „Voi continua să vorbesc cu Putin”

29 Ian 2023
Scholz: „Voi continua să vorbesc cu Putin”

 "Voi vorbi din nou cu Putin la telefon, pentru că trebuie să vorbim unul cu altul. Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina și să oprească acest război teribil fără sens care a costat deja sute de mii de vieți", a  declarat cancelarul german Scholz pentru ziarul german Tagesspiegel, subliniind că atâta timp cât Rusia va continua războiul cu nivelul actual de agresiune, situația nu se va schimba, scrie La Repubblica. 

Cancelarul a reamintit apoi că conversațiile telefonice anterioare cu Putin „nu au fost un ton nepoliticos”, subliniind însă că liderul rus a clarificat în repetate rânduri că dorește „să anexeze forțat părți ale țării sale vecine”, ceea ce este „inacceptabil”, a adăugat el.

Scholz a respins, de asemenea, ideea de a livra Ucrainei avioane de luptă, avertizând împotriva „unei competiții constante de depășire a licitațiilor în ceea ce privește sistemele de arme”.

Discuția privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 a fost reaprinsă după ce SUA și țările europene au decis să aprovizioneze Ucrainei cu zeci de tancuri de luptă principale construite în vest în ianuarie.

Totuși, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „în afara discuției”.

„Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura în dimensiuni asupra cărora aș avertiza în prezent”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Scholz a adăugat că nu va permite „escaladarea” unui război între Rusia și NATO după ce ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat la Consiliul Europei pe 24 ianuarie că Occidentul „luptă un război împotriva Rusiei și nu unul împotriva celuilalt. ”

Alte stiri din Externe

Ultima oră