Se fac presiuni asupra Pentagonului pentru trimiterea de avioane F-16 în Ucraina

29 Ian 2023
Se fac presiuni asupra Pentagonului pentru trimiterea de avioane F-16 în Ucraina

Kievul și-a reînnoit în ultimele zile cererea pentru avioane de luptă moderne, după ce SUA și Germania au aprobat transferul de tancuri, scrie Politico.

Un contingent de oficiali militari face presiuni asupra Pentagonului pentru a aproba trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucrain, potrivit a trei persoane care cunosc discuțiile.

Ucraina a păstrat F-16 de fabricație americană pe lista de cereri de arme de la invazia rusă de anul trecut. Dar Washingtonul și Kievul consideră că artileria și sistemele de apărare aeriană de la sol sunt nevoi mai urgente, deoarece Ucraina încearcă să protejeze infrastructura civilă și să recupereze terenul ocupat de forțele ruse.

În timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o nouă ofensivă pentru reluarea teritoriului în primăvară, campania din cadrul Departamentului de Apărare pentru a trimite avioane de luptă câștigă amploare, potrivit unui oficial al ministerului și a altor două persoane implicate în discuții.

Stimulat parțial de aprobarea rapidă a tancurilor și a sistemelor de apărare aeriană Patriot – care nu cu mult timp în urmă erau interzise pentru exportul în Ucraina – există un nou optimism la Kiev că avioanele americane ar putea fi următoarele.

„Nu cred că ne opunem”, a spus un oficial american despre F-16, vorbind sub condiția anonimatului. Persoana a subliniat că nu a existat o decizie definitivă.

Totuși, Ucraina încă nu a declarat că avioanele de luptă sunt prioritatea sa de top, a subliniat oficialul, menționând că Pentagonul se concentrează pe trimiterea Kievului a capabilităților de care are nevoie pentru lupta imediată.

Dar avioanele de luptă pot ajunge în curând pe primul loc. Kievul și-a reînnoit cererea pentru avioane moderne în ultimele zile, un consilier de top al ministrului apărării al țării spunând presei că oficialii vor face presiuni pentru avioane din SUA și țările europene.

Un înalt oficial ucrainean a declarat sâmbătă că Ucraina și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții „rapide” cu privire la posibila trimitere atât de rachete cu rază lungă de acțiune, cât și de avioane militare.

Un consilier al guvernului ucrainean a spus că subiectul a fost discutat cu Washingtonul, dar nu a fost încă „nimic” pe masă. O altă persoană familiarizată cu conversațiile dintre Washington și Kiev a spus că ar putea dura „săptămâni” pentru ca SUA să ia o decizie cu privire la transporturile propriilor avioane și să aprobe reexportul F-16 din alte țări.

„Dacă le obținem, avantajele pe câmpul de luptă vor fi doar imense. ... Nu sunt doar avioane F-16: a patra generație de avioane, asta este ceea ce ne dorim”, a declarat Yuriy Sak, care îl consiliază pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov, pentru Reuters .

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze, dar a subliniat observațiile consilierului adjunct pentru securitate națională Jon Finer. El a spus că SUA vor discuta despre avioanele de luptă „foarte atent” cu Kievul și aliații săi.

„Nu am exclus și nici nu excludem niciun sistem specific”, a spus Finer la MSNBC joi.

„Nu avem nimic de anunțat cu privire la F-16”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului american. „Ca întotdeauna, vom continua să ne consultăm îndeaproape cu ucrainenii și cu aliații și partenerii noștri internaționali cu privire la nevoile de asistență de securitate a Ucrainei pentru a le permite să își apere țara.”

Ucraina dorește avioane de luptă moderne – F-16 sau F-15 ale Forțelor Aeriene ale SUA sau echivalentele lor europene, Tornado german sau Gripen suedez – pentru a își înlocui flota de avioane din epoca sovietică. Zeci de avioane mai moderne vor deveni disponibile în cursul anului viitor, pe măsură ce țări precum Finlanda, Germania și Țările de Jos se vor trece la avioane de luptă americane F-35.

În ciuda vechimii avioanelor Ucrainei, apărarea antiaeriană integrată a Kievului a împiedicat Rusia să-și domine cerul de la invazia din 24 februarie.

Dar acum, oficialii sunt îngrijorați de faptul că Ucraina rămâne fără rachete pentru a-și proteja cerul. Odată ce arsenalul său va fi epuizat, avioanele de luptă avansate ale Rusiei se vor putea deplasa și Kievul „nu va putea concura”, a spus oficialul american implicat în discuții.

Avioanele de luptă moderne ar putea fi o soluție la această problemă, susține un grup de oficiali militari din Pentagon și din alte părți. F-16 transportă rachete aer-aer care pot doborî rachetele și dronele care sosesc. Și spre deosebire de Patriot și Sistemele Naționale Avansate de Rachete Sol-aer pe care Occidentul le trimite în prezent, avioanele de luptă se pot deplasa rapid în jurul unei zone pentru a proteja diferite ținte.

„Dacă primesc [F-16] Vipers și au o rachetă aer-aer activă cu radarul pe care F-16 îl are în prezent cu o anumită protecție electronică, acum este un joc egal”, a spus oficialul.

Chiar dacă SUA au decis să nu trimită F-16 ale Forțelor Aeriene, alte națiuni occidentale au avioane de vânătoare fabricate în America pe care le-ar putea furniza. De exemplu, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat săptămâna trecută parlamentului olandez că cabinetul său va analiza furnizarea de F-16, dacă Kievul le va solicita. Dar SUA trebuie să aprobe transferul.

Înalți oficiali ai Pentagonului recunosc că Ucraina are nevoie de noi avioane pe termen lung. Dar, deocamdată, unii susțin că Ucraina are o nevoie mai mare de apărare antiaeriană mai tradițională, cum ar fi Patriot și NASAM-urile pe care SUA și alte țări le furnizează, deoarece trimiterea de avioane ar putea dura luni de zile.

Trimiterea de F-16 Ucrainei „nu rezolvă problema rachetelor de croazieră sau a dronei chiar acum”, a spus oficialul.

Presiuni pentru antrenament

Alții spun că nevoia de avioane de luptă este mai urgentă. Ucraina a identificat o listă de până la 50 de piloți care sunt pregătiți acum să înceapă antrenamentele pe F-16, potrivit unui oficial american și a unui oficial ucrainean. Acești piloți experimentați vorbesc engleză și au mii de misiuni de luptă la activ și ar putea fi antrenați în cel puțin trei luni, au spus oamenii.

Mulți dintre ei s-au antrenat deja cu armata americană în exerciții majore înainte de invazie. În 2011 și 2018, americani și ucraineni au participat la exerciții militare pe cerul de deasupra Ucrainei. În 2011, americanii și-au adus F-16 și i-au învățat pe piloții ucraineni, în MiG-29 și Su-27, cum să protejeze un stadion în pregătirea pentru Euro Cup 2012.

După ce Rusia a anexat Crimeea ilegal în 2014, SUA și Ucraina au organizat un al doilea exercițiu comun în 2018, menit să-i învețe pe piloții ucraineni tactici de apărare a patriei și să controleze cerul. Piloții americani și-au folosit F-15-urile pentru a replica la tacticile de luptă rusești.

Ucraina cere SUA să înceapă să-și antreneze piloții de luptă pe F-16 acum, înainte ca președintele Joe Biden să aprobe furnizarea avioanelor, potrivit oficialului ucrainean și a uneia dintre persoanele cunoscute. Dar Pentagonul nu este în favoarea acestei propuneri, au spus oficialii americani. O alternativă aflată în discuție la niveluri inferioare este de a începe instruirea piloților ucraineni cu privire la tacticile introductive de luptă în avioanele de antrenament.

Ucraina a luat în considerare, de asemenea, să încheie contracte cu companii private din SUA pentru a începe pregătirea piloților,.

Este probabil că antrenamentul militar american nu ar începe fără o decizie prezidențială de a furniza aviioane americane. O preocupare pentru administrația Biden este că trimiterea de arme avansate ar putea fi văzută de Rusia ca o escaladare, determinându-l pe Vladimir Putin să folosească arme nucleare.

F-16-urile sunt sisteme complexe care necesită, de asemenea, o infrastructură masivă și tehnicieni foarte calificați pentru operare și întreținere. Formarea întrețintorilor ucraineni ar dura probabil mai mult decât pregătirea piloților, iar SUA ar putea avea nevoie să aducă antreprenori pentru a face o parte din aceste instrucțiuni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră