Rusia pregăteşte legea ce va fi mai presus de orice tratat internaţional

31 Oct 2020 | scris de I.D.
Rusia pregăteşte legea ce va fi mai presus de orice tratat internaţional

Camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse a aprobat miercuri un proiect de lege ce conferă legislaţiei naţionale prevalenţă în faţa tratatelor şi regulamentelor instituţiilor internaţionale în cazul în care acestea intră în conflict cu textul Constituţiei ruse.

Foto: blacknews.ro

Aprobarea proiectului de lege este de aşteptat să alimenteze îngrijorarea printre apărătorii drepturilor omului în Rusia. În fiecare an, sute de ruşi fac apel la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în căutarea dreptăţii care, potrivit lor, nu li se face în ţara natală, informează blacknews.ro.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, a anunţat într-un comunicat că deputaţii au aprobat în a treia lectură proiectul de lege, înaintat de preşedintele rus Vladimir Putin. În comunicat se precizează că legislaţia naţională va avea „o prevedere ce va statua că deciziile organismelor interstatale ce vor intra în contradicţie cu Constituţia Federaţiei Ruse nu vor fi puse în aplicare în Rusia”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, şi semnat de Vladimir Putin, însă este de aşteptat ca acest lucru să nu pună probleme.

Vladimir Putin a cerut pentru prima dată această reformă în timpul discursului său adresat naţiunii, în ianuarie.

Anul acesta, Rusia a adoptat modificări majore la textul Constituţiei, care îi permit lui Vladimir Putin să candideze din nou de două ori consecutiv pentru preşedinţia ţării, după ce actualul său mandat va expira în 2024.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră