Viziunea Moscovei cu privire la apartenența Ucrainei la UE este acum similară cu cea a aderării țării la NATO, spune Dmitry Polyanskiy reprezentantul permanent adjunct la ONU al Rusiei într-un interviu cu UnHerd News citat de DernieresNouvelles.
Rusia și-a schimbat poziția cu privire la perspectivele de aderare a Ucrainei la UE, a declarat reprezentantul permanent adjunct la ONU, Dmitri Polyanski. Membrii nu pot face acum parte din niciun acord de pace, a declarat diplomatul pentru Unherd News într-un interviu.
Deși inițial Moscova nu a fost preocupată de perspectivele de aderare a Ucrainei la UE la un moment dat, poziția s-a schimbat după izbucnirea conflictului în curs și după ce Bruxelles-ul a luat o poziție extrem de ostilă anti-rusă, a explicat Polyanski.
„Nu eram foarte îngrijorați în această etapă pentru Uniunea Europeană, dar situația s-a schimbat după declarația domnului Borrell că „acest război trebuie câștigat pe câmpul de luptă” și după faptul că Uniunea Europeană este lider în livrările de arme. [în Ucraina]. Cred că poziția noastră față de Uniunea Europeană este acum mai aproape de cea față de NATO pentru că nu vedem o mare diferență”, a spus diplomatul.
"Conflictul s-a escaladat deja până acum, există puțin sau deloc loc pentru diplomație, a recunoscut Polyanskiy. Lipsa dialogului constructiv, incapacitatea Kievului de a-și îndeplini promisiunile și eforturile occidentale de a prelungi ostilitățile contribuie la o astfel de situație", a spus el.
„În acest moment, sincer, nu văd nicio posibilitate diplomatică având în vedere poziția Ucrainei, având în vedere alimentarea acestui conflict de către Occident. Ca diplomat, trebuie să recunosc că nu există loc pentru diplomație în acest moment”, spune Polyansky.
Diplomatul a refuzat să ofere estimări privind durata conflictului. „Nu am o minge de cristal care să prezică astfel de lucruri”, a spus el.
Dacă se încearcă oprirea conflictului din Ucraina punând gaz în foc de către țările occidentale, bineînțeles că s-ar putea prelungi pentru o vreme, dar asta nu ar schimba întregul ritm al conflictului, ar împiedica doar Rusia să realizeze scopurile.
Rusia a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnate pentru prima dată în 2014, și eventuala recunoaștere de către Moscova a republicilor din Donbass-ul Donețk și Lugansk. Protocoalele negociate de Germania și Franța au fost concepute pentru a oferi regiunilor separatiste un statut special în cadrul statului ucrainean.
De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO condus de SUA. Kiev insistă că ofensiva rusă a fost neprovocată și a negat afirmațiile că plănuia să relueze cele două republici cu forța.
My interview with @unherd’s @freddiesayers. Thanks for giving me the opportunity to speak out! https://t.co/W32UMKNjuZ
— Dmitry Polyanskiy (@Dpol_un) May 12, 2022