Rusia îl pune pe procurorul Curții Penale Internaționale pe lista de urmăriți

20 Mai 2023
Rusia îl pune pe procurorul Curții Penale Internaționale pe lista de urmăriți

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a fost trecut pe lista de urmărire a Rusiei, potrivit unei notificări emise de Ministerul rus de Interne, la două luni după ce CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin, scrie SudInfo.

Vladimir Putin este acuzat de CPI, cu sediul la Haga în Olanda, de crime de război pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova și Kiev. Acuzații care sunt respinse de Moscova.

În timp ce liderul ucrainean Volodymyr Zelensky a calificat decizia CPI drept „istorică”, iar președintele american Joe Biden „justificată”, Moscova a respins-o ca „nulă de drept” deoarece Rusia nu este membră a CPI și, prin urmare, nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe, potrivit Kremlinului.

La câteva zile după anunțarea, la mijlocul lunii martie, a mandatului emis de Curtea Penală Internațională, Moscova deschisese, la rândul său, o anchetă penală împotriva lui Karim Khan și a trei judecători ai CPI.

Potrivit acestei anchete rusești, Khan este acuzat că „a inițiat proceduri penale împotriva unei persoane notoriu nevinovate” și că „a pregătit un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”.

Curtea Penală Internațională, „mandatul de arestare împotriva lui Khan este inacceptabil”

Curtea Penală Internațională respinge mandatul de arestare al Rusiei împotriva procurorului său Karim Khan ca fiind „inacceptabil” și promite că își va continua acțiunile „inflexibil”.

"CPI consideră aceste măsuri inacceptabile. Va rămâne neclintită în îndeplinirea mandatului său legal, asigurându-se că există răspundere pentru cele mai grave crime", a spus Curtea într-un comunicat, scrie La Repubblica

Alte stiri din Externe

Ultima oră