Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov: „O bătălie aprigă”, spune Zelensky

11 Mai 2024
Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov: „O bătălie aprigă”, spune Zelensky

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei și a încercat să „sparga liniile de apărare” , a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei, spunând că luptele continua, scrie Le Figaro.

Această zonă nu fusese ținta unor astfel de atacuri de la retragerea trupelor Kremlinului din aproape toată regiunea Harkov în fața unei contraofensive ucrainene din toamna lui 2022 . Deși amploarea acestei noi operațiuni rusești nu este încă clară, Ucraina se teme de un atac în regiune de săptămâni întregi. „În ultima zi, inamicul a efectuat lovituri aeriene în sectorul Vovchansk”, la granița cu regiunea rusă Belgorod, cu bombe aeriene ghidate, a declarat Ministerul Apărării ucrainean. „În jurul orei 5:00 a.m., inamicul a încercat să străpungă liniile noastre de apărare folosind vehicule blindate ”, a adăugat aceeași sursă, fără a preciza locația exactă a acestui atac.

Ministerul a asigurat că aceste atacuri au fost „respinse”, dar că „luptele de diferite intensități” au continuat și că au fost desfășurate unități de rezervă pentru „întărirea apărării” zonei.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, o „bătălie aprigă” este încă în desfășurare. „Rusia a lansat un nou val de acțiuni contraofensive în această direcție ”, a spus el în mijlocul zilei în timpul unei conferințe de presă, asigurând în același timp că statul său general „știa” și „a răspuns inamicului cu foc” .

Guvernatorul local, Oleg Synegubov, a susținut că „toate acțiunile ofensive” au fost respinse și că „nu a existat nicio pierdere de teritoriu” . El a afirmat totuși, în cadrul unui interviu difuzat la televiziunea națională, că „lupte active” au loc „la 1 sau 2 kilometri” de granița cu Rusia. Un civil a fost ucis și alți cinci au fost răniți în Vovchansk în timpul grevelor din timpul dimineții, a spus el mai devreme pe Telegram, adăugând că un alt civil a fost ucis într-o lovitură în orașul Cherkaski Tychky din Harkov. Situată în nord-estul Ucrainei, regiunea, a cărei capitală este Harkov, al doilea oraș al țării, rămâne un obiectiv major pentru Kremlin. Forțele Moscovei „au pătruns cu un kilometru pe teritoriul ucrainean” și încearcă să avanseze până la „zece kilometri”, a declarat vineri o înaltă sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Canalul militar ucrainean DeepState susține pe Telegram că inamicul a „activat” operațiuni în zonă și încearcă să intre în orașele de graniță Strilecha, Krasne, Pylna, Borysivka, Gatyshche și Pletenivka. „Resursele mobilizate de inamic nu permit în prezent pătrunderea în adâncime ”, a asigurat această sursă, estimând că operațiunea a avut ca scop „destabilizarea” frontierei. Potrivit canalului Telegram Rybar, în apropierea armatei Moscovei, unitățile ruse staționate în țara lor au efectuat lovituri pentru a „reduce capacitățile de apărare ucrainene”, iar grupurile de luptă „avansate” au început să „curățeze” zona.

Experții lui Rybar estimează că zona de luptă a fost „extinsă la o adâncime de doi până la trei kilometri în unele locuri” și că nu este, deocamdată, o ofensivă la scară largă, ci mai degrabă o „operație de recunoaștere desfășurată cu succes” .

Moscova vrea să creeze o „zonă tampon” în regiunea Harkov pentru a-și proteja teritoriul

Rusia încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care este vizată în mod regulat, a declarat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Evacuările au fost lansate și la Vovcensk, unde locuiesc în jur de 3.000 de oameni, și în orașele învecinate din regiunea Harkov, din cauza „bombardelor masive” , a declarat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare locale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră