Proeuropenii câștigă alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova

12 Iul 2021 | scris de Istvan Deak
Proeuropenii câștigă alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova

Partidul Acţiune şi Solidaritate, proeuropean, al președintei Maia Sandu, a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, obținând 52,5 % dintre voturi, arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,49% dintre buletinele de vot. Doar trei partide trec pragul electoral.

Este un moment de istorie pentru Republica Moldova, indiferent ce alte comentarii se fac pe marginea acestor alegeri. Este un rezultat peste orice așteptări atât pentru Chișinău, cât și pentru București, pentru că șansele sunt ca aceste procente să crească, în urma redistribuirilor.  Ceea ce înseamnă că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar putea forma Guvernul de unul singur.

România, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), transmite felicitări pentru aceste rezultate, ”o victorie a democrației”.

Bucureștiul felicită cetăţenii Republicii Moldova pentru votul exprimat şi salută victoria obţinută de forţele reformiste şi proeuropene în alegerile parlamentare anticipate de duminică şi apreciază că rezultatul scrutinului „este o victorie a democraţiei, ce marchează un pas decisiv în direcţia unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susţinut permanent şi îl va susţine şi în continuare, fără rezerve„.

„Cetăţenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării şi eficientizării luptei împotriva corupţiei şi construirii unor instituţii democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor”, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

PAS, formațiune de centru-dreapta, este urmat de Blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon, având 27,38% dintre voturi.

Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Politic Șor, creditat cu 5,78% dintre voturi.

Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11% și nu va intra în parlament, potrivit datelor preliminare.

În comunicatul său, MAE subliniază că „eforturile în direcţia avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanţie a asigurării dezvoltării Republicii Moldova şi a prosperităţii pentru toţi cetăţenii săi”.

Totodată, România „exprimă speranţa formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susţină abordarea proeuropeană şi să continue, în mod susţinut, procesele de reformă„.

Ca şi până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi a comunităţii de limbă, cultură şi istorie, inclusiv în ceea ce priveşte continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetăţenilor şi în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova„, încheie MAE.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră