Regele Charles al III-lea va călători singur luna viitoare la cabana sa din Valea Zălanului în România

22 Mai 2023
Regele Charles al III-lea va călători singur luna viitoare la cabana sa din Valea Zălanului în România

Luna viitoare noul Rege încoronat se va urca într-un avion către un tărâm care deține un loc special în inima lui. Această călătorie nu va fi, așa cum s-ar fi așteptat unii de la noul monarh, o misiune de stat. Nici nu va fi o vizită în familie pentru ca soția sa, regina Camilla, va rămâne acasă, scrie DailyMail 

Acesta va fi un pelerinaj personal, unul care subliniază pasiunile profunde care au modelat viața lui Charles al III-lea. Destinatia? Transilvania, mai exact un colț idilic al văii Zalanului, la 1.500 de mile de Windsor.

La trei ore de mers cu mașina de cel mai apropiat aeroport, este un ținut de drumuri de țară unde fermierii încă se bazează pe cal și căruță. Decizia Regelui de a vizita România pare ciudată, dar poate mai puțin atunci când luați în considerare numeroasele interese și pasiuni ale monarhului britanic.

Căci aici – sau cel puțin în aceste părți – a fost atras în repetate rânduri de când a vizitat pentru prima dată România în 1993. De ce? „Este un om liniștit în Transilvania”, spune botanistul John Akeroyd.

— Are un loc unde stă afară; uneori îl vezi stând acolo scriind și este pur și simplu minunat. Probabil că lucrează din greu, dar se poate relaxa acolo.

John este cu siguranță bine plasat să știe - a vizitat Transilvania împreună cu Charles aproape în fiecare an timp de două decenii. El a fost numit „botanistul favorit al regelui”, deși el respinge afirmația.

„Prima dată când l-am întâlnit, eram împreună la o plimbare. A ieșit de pe potecă și l-am urmat și a privit spre țară și a spus: „Acesta este peisajul cărților pentru copii mei”. Este într-adevăr frații Grimm — un mozaic de pădure, pajiște, pășune și câmpuri arabile.

Ar putea exista și o atracție genetică pentru țară pentru Charles. Are o înrudire îndepărtată cu Vlad Țepeș, care a inspirat Dracula lui Bram Stoker. Așa cum a glumit odată: „Am o miză mică în țară”.

Își poate urmări descendența de la străbunica sa, regina Maria, consoarta lui George al V-lea, până la Vlad al IV-lea, fratele vitreg al renumitului conducător.

Nu e de mirare că pentru multă vreme viața lui pare să fi fost preocupat de România. La sfârșitul anilor 1980, în timpul brutalului regim comunist al lui Nicolae Ceaușescu, Charles a fost îngrozit să afle despre planurile dictatorului de a tăia pădurile și a distruge satele tradiționale.

El a trimis una dintre scrisorile sale „black spider” în 1989 către ministrul de externe de atunci Sir Geoffrey Howe. Și a declarat într-un discurs extraordinar: „Este greu, cred, să păstrezi tăcerea, în timp ce tradițiile țărănești și clădirile antice ale unei societăți europene conexe sunt dărâmate cu buldozerul pentru a face loc unei modernități uniforme, de moarte”.

Dictatorul a fost răsturnat și executat în același an. Dar povestea de dragoste dintre Charles și România abia începea. Și-a cumpărat prima casă ardeleană în 2002, în satul Viscri — proprietate pe care o mai deține, dar acum este spațiu expozițional.

20 de ani mai târziu, locuitorii din Viscri sunt fani ai vizitatorului lor regal, nu în ultimul rând pentru că, atunci când a aflat că sistemul de canalizare din sat era pe punctul de a se prăbuși, a plătit în liniște 2 milioane de lire sterline pentru o nouă stație ecologică de epurare a apelor uzate.

Prin proprietarul terenului local și mare prieten (și o altă rudă a lui Vlad) contele Tibor Kalnoky, Charles a ajuns să dețină proprietatea cunoscută anterior ca fiind casa de oaspeți a Prințului de Wales - acum Retragerea Regelui.

Ascultându-l pe Charles descriindu-și visul unui loc retras, contele și-a dat seama că știa care e proprietatea. Era o fermă degradată care avea nevoie de lucrări serioase de renovare, situată în Valea Zălanului cu o populație de 120 de persoane.

Regele și anturajul său au dormit pe paturi de camioane și au folosit toalete în aer liber în timp ce lucrările de renovare erau în desfășurare.

A meritat, pentru că astăzi pensiunea — deschisă în 2010 — se mândrește cu un aer de autenticitate discretă, confortabilă.

În această casă va sta Charles luna viitoare, într-un pat simplu de lemn. Nu se aseamănă cu casele impunătoare din portofoliul său strălucitor de proprietăți. Nici fortificat, nici măreț, este chiar disponibil pentru închiriere pentru 143 de lire sterline de persoană pe noapte - all-inclusive - atunci când regele este plecat.

Dar pacea și liniștea sunt forța motrice. Fără televizor, fără radio, dar o mulțime de cărți - perfect pentru Regele căruia îi place să petreacă o seară citind.

Când sta aici, Charles se bucură de activități simple: cărți, pictură acuarelă. Dar aceste vizite nu sunt lipsite de un scop mai profund, subliniat de crearea Fundației Prințului de Wales România în 2015, concentrându-se pe programe de competențe comunitare, conservarea patrimoniului și găsirea unor modalități de a ajuta fermierii să întâlnească noi piețe.

„Oamenii lui îi aranjează să meargă să vadă proiecte precum reconstrucția unei biserici sau cineva care face plăci și, de asemenea, unii dintre producătorii de alimente”, spune John.

Dar mai presus de toate, John explică că fauna sălbatică a României este o sursă constantă de fascinație pentru Rege: „Este un mare privilegiu să merg cu el și să-i arăt florile. El știe majoritatea numelor și are cunoștințe grozave de botanică. Nu îi plac doar florile, ci știe despre ele.

„El recunoaște de ce sunt importante pajiștile cu flori sălbatice; el înțelege legăturile dintre peisajele bogate în plante și producția de alimente sănătoase și de bună calitate. Asta a fost o temă în viața lui.

„România are o presă proastă, dar este o țară foarte frumoasă, cu tradițiile și cultura ei înrădăcinate în mediul rural”.

Printre bogata biodiversitate care înflorește aici se numără una dintre cele mai rare și spectaculoase orhidee din Europa, papucul doamnei, împreună cu peste 200 de specii de fluturi.

Pe lângă lupi, în pădurile României există mai mulți ursi bruni decât oriunde altundeva în Europa. Site-ul web al casei de oaspeți a Regelui avertizează chiar că uneori pot fi găsiți „trecând curtea din spate”.

În Marea Britanie, peste 97% din pajiștile cu flori sălbatice au dispărut de la al Doilea Război Mondial dar nu și în Transilvania. Se crede că abundența florei din regiune a inspirat, în parte, Inițiativa Coronation Meadows, lansată de Charles pentru a marca cel de-al 60-lea an al mamei sale la tron.

A plantat chiar și o pajiște la Highgrove cu semințe din Transilvania, dar nu au reușit să înflorească. Cu toate acestea, mierea din Transilvania se mai vinde la magazinul Highgrove. Botanica, horticultura și conservarea sunt pasiuni care au fost asociate de mult cu Regele. De aceea, vizita lui în România atât de curând după Încoronare nu ar trebui să fie o surpriză.

Chiar și așa, John nu era sigur că Charles va reuși anul acesta, dar este mulțumit de momentul lui.

„Obișnuiam să-l tachinez că a plecat la momentul nepotrivit – mergea la începutul până la mijlocul lunii mai și rata majoritatea florilor”, spune el.

Charles ar trebui să fie mai norocos în iunie în ceea ce privește flora. Cu toate acestea, la începutul verii, acest colț îndepărtat al Europei este predispus la ploi, ceea ce poate explica de ce retragerea anuală este cea pe care regele Charles o face fără soția sa.

„Odată am avut onoarea să zbor cu familia regală”, spune John. „Ea mi-a urat noroc la sfârșit și a spus: „Sper că vremea este bună”. Apoi ea și colegii ei s-au întors în avion și au plecat în ​​Grecia în vacanță!

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră