O organizație din Lituania a cumpărat 16 sisteme de la compania israeliană RADA, care vor permite Ucrainei să d.etecteze amenințările aeriene rusești, inclusiv rachete, rachete, obuze de mortar, elicoptere și drone iraniene, scrie Haaretz.
Ucraina a primit săptămâna trecută sisteme radar produse de industria israeliană RADA Electronic Industries, organizația de voluntari lituaniană care a donat sistemele, anunțat joi. Potrivit unui comunicat al organizației, primele trei radare ale modelului ieMHR, au ajuns deja în Ucraina și sunt în curs de desfășurare.
Livrarea sistemelor reale de luptă israeliene în Ucraina este o raritate în conflictul actual. În ciuda solicitărilor repetate din partea Kievului și a altor țări, și mai ales după furnizarea de drone iraniene către Rusia, Israelul a tot refuzat să livreze Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană precum Iron Dome sau rachete Barak, din cauza temerii că aceste măsuri ar înfuria Kremlinul și să prejudicieze interesele Israelului, inclusiv operațiunile sale în Siria.
De asemenea, Israelul a refuzat cererea Kievului pentru baterii de rachete Hawk, susținând că sunt sisteme vechi care au fost depozitate de ani de zile și nu mai sunt operaționale. Spania și Statele Unite au livrat Kiev cu baterii de rachete Hawk recondiționate și actualizate.
Materialele RADA și radarele mobile sunt folosite pentru a detecta amenințările aeriene, terestre și maritime. În Ucraina, acestea vor fi folosite de forțele din prima linie împotriva amenințărilor armatei ruse, cum ar fi rachete, rachete, obuze de mortar, vehicule aeriene fără pilot (UAV) și drone. Potrivit organizației Albastru/Galben, radarele vor fi în permanență în mișcare pentru a reduce posibilitatea de a fi lovite de ruși. Acestea vor fi utilizate în principal pentru a proteja instalațiile și infrastructura critice.
Potrivit site-ului web RADA, radarele sunt capabile să detecteze avioane și elicoptere la o distanță de zeci de kilometri, precum și microdrone, obuze de mortar și rachete cu rază scurtă de acțiune începând de la 10 km. Sistemul nu este capabil să intercepteze aceste amenințări, dar oferă o alertă timpurie a unui posibil atac.
Natan Flayer, un activist israelian pentru Ucraina, a declarat pe Twitter că acestea sunt primele trei sisteme din 16 achiziționate de o organizație Albastru/Galben. Pentru achiziție au fost strânși 14 milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei fiind donată de cetățenii lituanieni. Sistemele radar rămase au ajuns deja în Lituania, iar conform fotografiilor încărcate de organizație, soldații lituanieni ajută la asamblarea lor înainte de a le transfera în Ucraina.
Flayer a spus că este activ într-un grup internațional de cetățeni, care fac tot ce le stă în putere pentru a ajuta Ucraina și mai ales prietenii lor care luptă pe frontul ucrainean. Ei cumpără și trimit în față echipamente precum drone, dispozitive de vedere pe timp de noapte și utilități medicale.
„Mulțumită prietenilor din Ucraina, știm exact de ce au nevoie și, de asemenea, știm că echipamentul ajunge direct la ei și nu va rămâne blocat într-un depozit de urgență”. Contactul cu Albastru/Galben a fost făcut de unii membri ai grupului, cetățeni ai Lituaniei. „Mulțumită lor, cunoaștem această inițiativă lituaniană și îi putem sfătui și în alegerea sistemului pe care îl căutau”.
Organizația Albastru/Galben a fost înființată după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014. Până acum, a strâns peste 40 de milioane de dolari pentru achiziționarea de arme și echipamente de apărare pentru Ucraina, inclusiv drone, obiective optice, căști, medicamente și multe altele.
Israelul a anunțat în februarie că va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de rachete (cum ar fi sistemul de alertă pentru rachete Code Red al IDF), dar Flyer subliniază că nu există nicio legătură între radarele furnizate forțelor din prima linie și sistemul de alertă pe care Israel l-a promis, care se presupune a fi folosit de cetățenii din principalele orașe. Proba sistemului de alertă împotriva rachetelor de la Kiev a început săptămâna trecută.
Deoarece RADA este o companie supusă supravegherii securității israeliene, orice export al sistemelor sale necesită aprobarea Agenției de Control al Exporturilor pentru Apărare din cadrul Ministerului Apărării. Flyer a declarat pentru Haaretz că colectarea donațiilor în Lituania a început abia după ce a primit aprobarea de export în februarie. În martie, jurnalistul lui Walla, Barak Ravid, a raportat că Israelul a acordat companiilor Elbit și Rafael permise pentru a furniza Ucrainei sisteme de război electronic pentru a intercepta dronele.
Ministerul Apărării a refuzat să răspundă la întrebările Haaretz în această privință. „Ca o chestiune de politică, nu ne referim la anumite țări”, au spus aceștia într-un comunicat.
Ca răspuns la întrebarea lui Haaretz, Ministerul Apărării al Lituaniei a confirmat că „Forțele armate lituaniene au organizat un curs de pregătire pentru instructorii armatei ucrainene despre cum să folosească astfel de echipamente”.
Până acum, Israelul a trimis în principal ajutoare umanitare Ucrainei, care au inclus, printre altele, ambulanțe blindate, precum și echipamente militare defensive. Mii de căști și veste de protecție, zeci de costume de protecție pentru curățarea minelor și sisteme de filtrare a armelor chimice.