Președinții rus și francez au chemat, în timpul unei convorbiri telefonice, prima de după luna mai, să organizeze o vizită a AIEA la uzina Zaporojia „cât mai curând posibil”, scrie Le Figaro.
Președinții ruși Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au chemat vineri într-un apel telefonic la organizarea „ cât mai curând posibil ” unei inspecții la centrala nucleară ucraineană din Zaporizhia, ținta atentatelor.
Cei doi lideri „au ridicat importanța trimiterii în cel mai scurt timp la centrala nucleară a unei misiuni de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care să poată evalua situația la fața locului ”, a indicat Kremlinul, precizând că apelul telefonic a avut loc la inițiativa lui Emmanuel Macron. „ Partea rusă a confirmat că este pregătită să acorde toată asistența necesară inspectorilor Agenției atomice”, potrivit aceleiași surse.
Președinția franceză, la rândul ei, a declarat că Emmanuel Macron „ susținuse trimiterea la fața locului cât mai curând posibil a unei misiuni de experți de la AIEA, în condiții aprobate de Ucraina și ONU ”. Cei doi șefi de stat trebuie să discute din nou între ei „ în următoarele zile pe acest subiect după schimburi între echipele tehnice și înainte de desfășurarea misiunii ”, potrivit Elysée.
În cadrul acestei convorbiri, Putin a mai „ subliniat că bombardarea sistematică (...) a teritoriului centralei nucleare Zaporojia creează un pericol de dezastru pe scară largă care ar putea duce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste ”. La rândul său, Macron și-a afirmat „ încă o dată îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le prezintă situația de la centrala Zaporojia pentru securitate și securitate nucleară ”, a indicat Elysée.
Amintirea Cernobîlului
Situată în sudul Ucrainei și controlată de forțele ruse, centrala Zaporojia, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc de aceste lovituri. Această situație a ridicat amenintarea unui dezastru major asemănător cu cel de la Cernobîl în 1986. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut vineri Moscovei să nu scoată centrala nucleară Zaporizhia din rețeaua ucraineană, fapt de care se temeau autoritățile de la Kiev.
Putin și Macron nu au mai vorbit la telefon din 28 mai. Anterior, președintele francez a avut conversații telefonice cu omologul său rus la începutul lunii mai, începutul lunii martie și de cinci ori în februarie, în mijlocul tensiunilor în creștere, până la ofensiva Kremlinului din Ucraina din 24 februarie. De asemenea, el a călătorit personal la Moscova pe 7 februarie pentru a-l întâlni pe Putin. Aceste contacte multiple i-au adus critici lui Emmanuel Macron, unii acuzându-l că a menținut schimburi regulate cu șeful Kremlinului fără a reuși să împiedice lansarea unei ofensive împotriva Ucrainei.
Vineri, cei doi președinți au discutat și despre un acord semnat la Istanbul luna trecută pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene. În schimb, Moscova cere ridicarea restricțiilor la exporturile sale de produse agricole și îngrășăminte, afectate de sancțiunile occidentale care vizează Rusia de la lansarea ofensivei sale împotriva Ucrainei. Vineri, Putin „ a evidențiat obstacolele care rămân în fața exporturilor rusești, ceea ce nu contribuie la o soluție la problemele legate de securitatea alimentară mondială ”, potrivit Kremlinului.