Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a justificat absența unui apel între Putin și Macron timp de două luni ca fiind datorată sancțiunilor decise de Paris, scrie LePoint.
Președinții ruși Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron nu au mai avut o convorbire telefonică de două luni, deoarece Franța este o țară „neprietenoasă” cu care discuțiile nu sunt în prezent „necesare”, a declarat Kremlinul vineri, 5 august.
„Ei bine, în primul rând, Franța este un stat neprietenos în ceea ce privește acțiunile pe care le întreprinde cu privire la țara noastră”, a spus Dmitri Peskov reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre lipsa unui schimb telefonic recent între cei doi lideri care au avut convorbiri de mai multe ori la începutul anului. „Nu mai vorbesc la telefon pentru că nu cred că este momentul potrivit și acum nu este necesar. Dacă este nevoie, se pot suna într-un minut”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Țări neprietenoase”: lista rusă este în creștere
Ultimul schimb oficial dintre cei doi șefi de stat datează din 28 mai, când cei doi lideri au discutat la telefon, cu cancelarul german Olaf Scholz, soarta soldaților ucraineni luați prizonieri de armata rusă. Anterior, Emmanuel Macron avea des conversaţii cu Vladimir Putin de cinci ori în februarie, la începutul lunii martie şi la începutul lunii mai. De asemenea, a mers personal la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu liderul rus.
Aceste contacte multiple i-au adus critici președintelui francez, unii acuzându-l că a menținut schimburi regulate cu șeful Kremlinului fără a reuși să împiedice lansarea unei ofensive ruse împotriva Ucrainei. Rusia califică drept „neprietenoase” țările care, precum Franța, au luat sancțiuni împotriva sa după intervenția sa în Ucraina.
Kremlinul a continuat să adauge la această listă de țări „neprietenoase” supuse unor măsuri de represalii din partea Moscovei. Acum include Statele Unite, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan și toți membrii Uniunii Europene.