Putin spune că ia foarte în serios planul lui Trump de a pune capăt războiului cu Ucraina și că Rusia îl susține

04 Iul 2024
Putin spune că ia foarte în serios planul lui Trump de a pune capăt războiului cu Ucraina și că Rusia îl susține

Putin spune că Trump vrea „sincer” să pună capăt războiului din Ucraina. Președintele rus a afirmat că nu știe ce își propune Trump dar Rusia este pregătită să susțină ideile lui despre război, scrie Bloomberg

Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia ia în serios declarațiile lui Donald Trump că are propuneri pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

„Nu sunt familiarizat cu posibilele sale propuneri cu privire la modul în care intenționează să facă acest lucru și aceasta este, desigur, întrebarea cheie”, a declarat Putin într-o conferință de presă joi la Astana, Kazahstan, unde a participat la un summit al Cooperării de la Shanghai (OCS). „Dar nu am nicio îndoială că spune asta cu sinceritate și o vom susține.”

El a vorbit la o zi după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat într-un interviu pentru Bloomberg TV că Trump „ar trebui să ne spună astăzi” care ar fi planurile sale de a pune capăt războiului dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA. Zelenski a avertizat că orice propunere trebuie să evite încălcarea suveranității Ucrainei.

Putin le-a spus reporterilor că a văzut o parte din dezbaterile electorale de săptămâna trecută dintre Trump și Joe Biden, dar a refuzat să comenteze. Președintele Biden se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a renunța la oferta sa de realegere în urma criticilor privind performanța sa slabă în dezbatere.

Trump nu a explicat cum crede că va pune capăt războiului care se află acum la al treilea an. Politico a raportat săptămâna aceasta că are în vedere un acord cu Rusia în baza căruia NATO s-ar angaja să nu se extindă mai la est, inclusiv în Ucraina și Georgia, citând doi experți în securitate națională aliniați cu fostul președinte.

Putin a declarat luna trecută că Ucraina trebuie să se retragă din patru regiuni estice parțial ocupate de forțele ruse ca o condiție pentru discuțiile de pace. În condițiile sale, respinse imediat de Kiev și de aliații săi americani și europeni, Ucraina ar trebui, de asemenea, să excludă vreodată aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Putin a spus la Astana că Rusia nu va declara oprirea luptei înainte ca Ucraina să accepte să ia măsuri „ireversibile” cerute de Moscova, fără a preciza care ar fi acestea.

„O încetare a focului fără a ajunge la astfel de acorduri este imposibil”, a spus el.

Președintele rus a exclus, de asemenea, reluarea discuțiilor cu SUA privind stabilitatea strategică până după alegeri. Rusia trebuie mai întâi „să înțeleagă stările de spirit și preferințele viitoarei administrații”, a spus Putin.

Separat, șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că ar fi „foarte dificil să continui să înarmezi Ucraina” fără sprijinul SUA.

„Vor putea europenii să continue să sprijine militar Ucraina, chiar dacă SUA nu o fac?” Borrell a declarat la o reuniune la Madrid a Consiliului European pentru Relații Externe. „Este cu siguranță dificil, dar nu imposibil. Dar există voință politică? Am îndoielile mele.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră