Procurorul General al Rusiei cere să recunoască Regimentul Azov drept „organizație teroristă” iar Parlamentul vrea interzicerea schimbului de prizonieri

17 Mai 2022
Procurorul General al Rusiei cere să recunoască Regimentul Azov drept „organizație teroristă” iar Parlamentul vrea interzicerea schimbului de prizonieri

Biroul Procurorului General al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov al Ucrainei drept „organizație teroristă” iar Parlamentul Rusiei va lua în considerare interzicerea schimbului de prizonieri de război ruși cu membrii capturați ai Regimentului Azov, a informat marți agenția de presă Interfax, citând site-ul web al Ministerului Justiției, scrie Reuters

Biroul Procurorului General al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov al Ucrainei drept „organizație teroristă”, a informat marți agenția de presă Interfax, citând site-ul web al Ministerului Justiției. Curtea Supremă a Rusiei este programată să examineze cazul pe 26 mai, transmite Interfax.

Parlamentul Rusiei va lua în considerare interzicerea schimbului de prizonieri de război ruși cu membrii capturați ai Regimentului Azov al Ucrainei, a declarat marți purtătorul de cuvânt, după ce ultimii apărători ucraineni ai siderurgiei Azovstal de la Mariupol s-au predat forțelor ruse.

Regimentul Azov, o miliție naționalistă odinioară integrată acum în Garda Națională a Ucrainei, a devenit fața rezistenței împotriva trupelor ruse din oraș, care a văzut unele dintre cele mai aprige lupte în ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Dar Moscova a descris-o ca principalul autor al presupusului naționalism radical anti-rus sau chiar al nazismului de care spune că trebuie să-i protejeze pe vorbitorii de limbă rusă din Ucraina.

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a spus că membrii acesteia sunt „criminali naziști” care nu ar trebui să fie incluși în schimburile de prizonieri. „Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus el.

Site-ul web al Dumei a spus că a cerut comitetelor de apărare și securitate să pregătească o instrucțiune în acest sens.

Regimentul neagă că este fascist, rasist sau neo-nazist, iar Ucraina spune că a fost reformată departe de originile sale radicale naționaliste. 

Kievul neagă, de asemenea, că vorbitorii de limbă rusă au fost persecutați în Ucraina și spune că acuzația că ar avea o agendă fascistă de încălcare a drepturilor omului, repetată zilnic în presa rusă, este un pretext fără temei pentru agresiunea rusă.

Moscova a declarat că peste 250 de luptători ucraineni din oțelărie s-au predat și că 51 vor fi tratați pentru răni grave.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a garantat că toate vor fi tratate „în conformitate cu standardele internaționale”.

Rusia și Ucraina au efectuat deja mai multe schimburi de prizonieri.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a spus că „va avea loc o procedură de schimb” pentru întoarcerea soldaților. Însă Leonid Slutsky, unul dintre negociatorii Moscovei în discuții cu Ucraina și președintele comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei, i-a numit pe luptătorii Azov evacuați „animale în formă umană” și a spus că ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

„Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și care sunt comise continuu împotriva prizonierilor noștri”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră