Partidul de extremă dreapta Vox confirmă intrarea în Parlamentul național spaniol, obţinând 9,97% din sufragii şi 23 de locuri în urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, din Spania.
Răspunsul alegătorilor spanioli la tendinţele separatiste din regiunea bogată Catalonia e un nou naţionalism spaniol, devenit tot mai puternic.
Vox, o formaţiune politică practic necunoscută înainte de a-şi face intrarea pe scena politică în parlamentul Andaluziei anul trecut, a dus la renaşterea extremei drepte într-o ţară în care acest curent devenise nesemnificativ după moartea lui Franco în 1975.
Partidul a câştigat destul de rapid popularitate, atrăgând electorat din rândurile susţinătorilor PP şi Ciudadenos.
Cu atitudinea lui de protest faţă de separatism, drepturi pentru femei, migraţie, toleranţă socială şi deschidere, partidul s-a folosit de dorul multor spanioli de aşa-zisele "vremuri bune" de odinioară, aparent stabile şi sigure. Susţinătorii partidului Vox sunt de părere că dictatorul Franco sau cuceritorii lipsiţi de scrupule ai Americii Latine sunt cei cărora li se datorează ascensiunea Spaniei.
După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Spania, obţinând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews.
PSOE se va vedea aşadar nevoit să formeze o coaliţie eterogenă pentru a continua să guverneze Spania.
PSOE, care potrivit rezultatelor parţiale a obţinut 123 de mandate în Parlamentul, are nevoie de cel puţin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.
O alianţă cu Ciudadanos (centru-dreapta) ar oferi socialiştilor numărul necesar de mandate, însă liderul acestei formaţiuni, Albert Rivera, a criticat dur colaborarea anterioară a lui Sánchez cu separatiştii catalani.
Pe de altă parte, Pablo Iglesias, liderul Podemos, fostul partener de coaliţie al socialiştilor, a afirmat încă de duminică noapte că o nouă coaliţie de stânga este posibilă.
Însă o nouă coaliţie de stânga ar fi dependentă de partidele separatiste catalane, care sunt considerate drept toxice de formaţiunile de dreapta.
Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.
Pe locul al patrulea se află formaţiunea de stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox (extremă dreapta) cu 24 de locuri.
Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianţă de stânga, formată din Partidul Socialist şi Podemos, ar deţine 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianţă de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos şi Vox ar deţine 146 de locuri.
Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.
Pe locul al patrulea se află formaţiunea de extremă stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri.
Astfel, pentru a rămâne la putere, Sanchez şi partidul său vor avea nevoie, pe lângă o eventuală alianţă cu Podemos, şi de susţinerea a cel puţin un partid separatist din Catalonia.
Prezenţa la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-şi opţiunea.