Primarul Capitalei cehe se află sub protecția poliției; presa scrie că ar fi fost ținta unei tentative de otrăvire a rușilor

27 Apr 2020 | scris de B.M.D.
Primarul Capitalei cehe se află sub protecția poliției; presa scrie că ar fi fost ținta unei tentative de otrăvire a rușilor

Primarul orașului Praga a spus că este sub protecția poliției datorită „unui risc pentru viața mea”, o investigație a presei cehe indicând că acesta a fost ținta unei tentative de otrăvire a rușilor, potrivit The Guardian.

Zdeněk Hřib a confirmat luni că poliția l-a plasat sub protecție în urmă cu câteva săptămâni după ce a identificat o amenințare la adresa sa, dar a refuzat să spună dacă a fost țintit de către Rusia sau să dezvăluie natura amenințării.

„În primul rând ar trebui să spun că este foarte important pentru mine să îmi afirm convingerile chiar dacă asta înseamnă un risc pentru viața mea”, a declarat Hřib într-un interviu pentru postul de radio rus Ecoul Moscovei.

„Am fost plasat sub protecție ca urmare a unei decizii a poliției. Datorită deciziei nu pot comenta motivele acesteia”, a declarat Hřib adăugând că beneficiază de protecția poliției de mai bine de două săptămâni.

Săptămâna trecută media din Cehia a relatat că acesta a fost plasat sub „protecție temporară a poliției” după ce a reclamat îngrijorări legate de faptul că ar fi urmărit în apropierea locuinței sale.

Duminică, săptămânalul ceh Respekt a scris că o persoană posedând documente diplomatice rusești a sosit în Praga în urmă cu trei săptămâni cu misiunea de a-l asasina pe Hřib și un alt politician ceh, Ondřej Kolář.

Site-ul publicației, citând surse anonime din serviciile de informații cehe, a relatat că asasinul avea asupra sa o valiză care conținea ricină, o otravă letală.

Atât autoritățile responsabile de ordinea și siguranța publică cât și politicienii cehi au refuzat să confirme relatarea ziarului de investigație.

Dmitri Peskov, un purtător de cuvând al președintelui rus Vladimir Putin, a calificat știrea drept „un fals”.

Ambii politicieni care ar fi fost vizați de tentativa de asasinare sunt critici ai Rusiei pe plan local.

Hřib s-a declarat în favoarea redenumirii pieței din fața ambasadei ruse din Praga în onoarea lui Boris Nemtsov, un opozant proeminent al lui Vladimir Putin, împușcat de patru ori în spate în 2015 la mai puțin de 200 de metri de Kremlin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră