Președintele Curții Supreme a Ucrainei a fost arestat într-un dosar de corupție

16 Mai 2023
Președintele Curții Supreme a Ucrainei a fost arestat într-un dosar de corupție

Vsevolod Kniazev, președintele Curții Supreme a Ucrainei, a fost arestat și reținut într-un caz de corupție de 2,7 milioane de dolari (2,5 milioane de euro), a declarat un oficial al parchetului, Oleksandr Omelchenko, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Le Monde.

O altă persoană a fost arestată, a spus el, fără să-i dezvăluie identitatea. „Acesta este cel mai mare caz” care afectează ramura judiciară a statului, a spus șeful biroului național anticorupție, Semen Kryvonos, referindu-se la un „grup infracțional” format din judecători ai Curții Supreme.

Oficialii anticorupție spun că miliardarul ucrainean Kostantin Jevago, pe care Ucraina dorește să-l extrădeze din Franța, a convenit cu o firmă de avocatură să plătească mită Curții Supreme, astfel încât aceasta din urmă „să adopte o decizie necesară” cu privire la acest fost deputat.

Potrivit acuzării anticorupție, domnul Jevago a transferat 2,7 milioane de dolari avocaților. Din această sumă, 1,8 milioane de dolari urmau să fie plătiți judecătorilor de la Curtea Supremă și 900.000 de dolari avocaților pentru „serviciile lor ca intermediari”. Tot conform acuzării, omul de afaceri a dorit ca Curtea să emită o hotărâre care să-i permită să-și păstreze controlul asupra acțiunilor unei companii miniere care face obiectul unui litigiu între Jevago și foștii acționari.

A cincea avere din țară, estimată la 1,4 miliarde de dolari de versiunea ucraineană a revistei americane Forbes, domnul Jevago este proprietarul grupului minier Ferrexpo și se află de câțiva ani pe lista persoanelor căutate de autorități pentru „financiare”  pentru infracţiuni în Ucraina. Lupta împotriva corupției, un rău endemic în Ucraina, este una dintre condițiile puse de Uniunea Europeană pentru menținerea statutului de candidat al Kievului.

Un dosar anterior de corupție din ianuarie, referitor la provizii pentru armată, a provocat o cascadă de demisii în ministere, în regiuni și în sistemul judiciar al țării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră