Președintele brazilian Lula spune că este „supărat” că nu l-a întâlnit pe Zelensky la G7 dar nu vede nici un rost să se întâlnească imediat

22 Mai 2023
Președintele brazilian Lula spune că este „supărat” că nu l-a întâlnit pe Zelensky la G7 dar nu vede nici un rost  să se întâlnească imediat

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care a obținut noi angajamente de echipamente militare, precum și sprijin diplomatic din partea țărilor G7 în timpul călătoriei sale din acest weekend la Hiroshima, Japonia, a cerut să vorbească direct cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, cunoscut sub numele de Lula, presedintele Braziliei fiind foarte reticent în a condamna invazia rusă, scrie Le Monde

Dar cei doi lideri nu au reușit din cauza agendelor lor supraîncărcate, au justificat ei. O întâlnire ratată care, potrivit lui Zelensky, l-a lăsat probabil „dezamăgit” pe președintele brazilian . „Nu am fost dezamăgit ”, a răspuns Lula luni la o conferință de presă, înainte de a părăsi Japonia. „Am fost supărat, pentru că mi-ar plăcea să-l cunosc și să discut subiectul” , a continuat el.  Dar domnul Zelensky este o persoană grozavă. El știe ce face. »

Lula a precizat că o întâlnire cu domnul Zelensky ar fi trebuit să aibă loc duminică după-amiază, în ultima zi a G7. Dar președintele ucrainean a sosit târziu și programul său încărcat i-a împiedicat să programeze o nouă întâlnire, a explicat el.

Cu toate acestea, Lula a spus că nu vede niciun rost să se întâlnească imediat cu Zelensky, crezând că nici el, nici Vladimir Putin nu doresc pace. „Pentru moment, amândoi sunt convinși că vor câștiga războiul”, a justificat el.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancțiuni financiare Rusiei și nici nu a acceptat să furnizeze muniție Kievului și încearcă să se poziționeze, ca și China și Indonezia, ca mediator. Lula a stârnit controverse atunci când a declarat luna trecută la Beijing că Statele Unite ar trebui să înceteze „încurajarea războiului” în Ucraina și că Uniunea Europeană ar trebui să „înceapă să vorbească despre pace” .

Comentarii aspru criticate de Washington, care acuzase Brazilia că „a preluat propaganda rusă și chineză fără a lua în considerare faptele”.

Ulterior, Lula și-a schimbat tonul, condamnând invazia rusă, înainte de a-și reînnoi criticile luni. Potrivit acestuia, președintele american, Joe Biden, transmite următorul mesaj: „Putin trebuie să se predea și să plătească pentru ceea ce a distrus complet. Acest mesaj nu ajută”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră