Algeria s-a trezit miercuri fără Abdelaziz Bouteflika la şefia statului, o premieră de 20 de ani încoace. După 6 săptămâni de manifestaţii în toată ţara, demisia preşedintelui care a avut patru mandate la putere a fost grăbită de recentele declaraţii ale armatei.
Preşedintele algerian, Abdelaziz Bouteflika, a informat Consiliul Constituţional despre demisia sa "cu începere de astăzi", marţi, au anunţat media oficiale algeriene.
Abdelaziz Bouteflika "a înştiinţat oficial Consiliul Constituţional despre încetarea mandatului său de preşedinte al republicii", la câteva ore după ce armata algeriană a criticat din nou autoritatea preşedinţiei ţării.
Armata algeriană, atotputernică, este cea care l-a împins pe Abdelaziz Bouteflika spre ieşire.
În 26 martie şi apoi în 30 martie, şeful statului-major a estimat că soluţia crizei politice este aplicarea articolului 102 al Constituţiei, cel care-l consideră pe şeful statului incapabil să mai conducă ţara din motive de sănătate.
Din acel moment, treptat, toţi susţinătorii lui Bouteflika - partidul, ex-premierul, şamd. - îşi retrag sprijinul.
nunţul demisiei sale a fost primit cu urale şi manifestaţii de bucurie pe principalele artere ale capitalei Alger dar şi în provincie. Satisfacţie dar şi îngrijorare pentru că toţi ştiu că plecarea preşedintelui nu e decât primul pas.
Potrivit Consituţiei algeriene, şef interimar al statului devine preşedintele Consiliului naţiunii, echivalentul Senatului.
Problema este că Abdelkader Bensalah, 77 de ani, este un apropiat al lui Bouteflika şi conduce Senatul algerian de 17 ani.
Sub direcţia lui, în maximum 90 de zile, trebuie organizat un nou scrutin prezidenţial. Ipoteză ce riscă să fie respinsă de stradă care nu-şi doreşte deloc o tranziţie pilotată de figurile actualei conduceri.
"Toţi de la putere trebuie să dispară" este noul slogan al populaţiei algeriene. O populaţie decisă să iasă din nou în stradă vineri 5 aprilie pentru a cere abdicarea unui întreg "sistem" politic.