Iniţial, s-a crezut că a fost o explozie. Cel puţin aşa titrau câteva posturi de televiziune de ştiri în bandă, cu roşul acela de breaking news. Explozie? Te gândeşti la gaze, la pagube materiale, la maximum câteva victime, rar decedaţi. Dar mai scria şi că explozia se produsese într-un club din Bucureşti.
Şi asta te duce automat cu gândul la problemele din Centrul Vechi, unde cu toţii ştim bine că pericolele sunt la orice pas, într-o zonă prea puţin reabilitată, dar transformată în principal punct de atracţie pentru români şi străini deopotrivă.
Posturile de televiziune care apucaseră să afle câte ceva titrau, ulterior: "Victime, într-un club din Bucureşti, în urma unui incendiu". Şi, brusc, un titlu care te făcea să sari efectiv de pe scaun, oricât de obosit ai fi fost: "18 morţi în urma incendiului din clubul bucureştean". 18 morţi? La noi? Explozie! Ce e asta? Gândurile te duceau la atentatele cu care te îngroziseră tot ziariştii care anunţau grozăvii de prin Europa.
Apoi ştiri din ce în ce mai îngrozitoare despre tragedia de la Clubul Colectiv, din Bucureşti, din fosta fabrică Pionierul.
Număram, cu toţii, ca hipnotizaţi, morţii şi răniţii, de parcă nu ar fi fost vorba despre o tragedie petrecută la noi, ci aiurea. Nu ne dezmeticeam.
Oroarea ni se etala cu nonşalanţă şi noi număram, ca roboţii. Zile în şir, printre lacrimi.
O ţară întreagă avea să descopere, acum trei ani, ce înseamnă oroarea la ea acasă şi cum incompetenţa, corupţia şi nesimţirea, mână în mână, năşteau monştrii cu care convieţuim zilnic.
Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României – incendiul din clubul Colectiv.
După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi.
Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. „Nu avem nimic”, spun ei, nici spitale pentru arşi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor, scrie News.ro.
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.
La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.
În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.
În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. "Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv", spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.
Au fost începute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu există niciun vinovat, reaminteşte agenţia de presă News.ro.
În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, al cărui fiu, Alexandru, de 22 de ani, a murit în tragedie, descrie luna octombrie ca fiind luna Colectiv, luna vinovăţiei şi a speranţei.
„Octombrie este luna în care ne vom aminti mereu de Colectiv. Pe 9 Decembrie este Ziua Internaţională a Luptei Anticorupţie. Asta este o greşeală pentru că ziua reală a luptei anticorupţie ar trebui să fie 30 Octombrie. Mai ştiţi? Este ziua care a produs moartea a 65 de tineri ieşiţi în centrul capitalei europene Bucureşti, să vadă un concert. Este ziua care ne-a confirmat că spaţiile publice funcţionează fără autorizaţii de orice fel, doar cu balcanica şpagă cerută şi primită de funcţionari publici. Este ziua în care am făcut cunoştinţă cu politicul idiot, corupt, mincinos, lăudăros, nepriceput, laş, hoţ şi criminal. Este ziua în care am primit confirmarea faptului că salvatorii sunt doar prea mult PR”, spune Eugen Iancu.
„Am văzut cum "S-a născut o stea"
La 25 octombrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spunea că statul poate da oricâte legi şi oricâte amenzi şi pot face nenumărate controale, dar dacă regulile nu sunt respectate, riscul va fi mereu prezent, scrie News.ro.
„Din punct de vedere al incendiilor, ce s-a făcut în ultimii trei ani diminuează riscul ca situaţia să se repete. Oricât am face noi legi, dacă în capul cuiva este să încalce legea şi să nu respecte prevederile, riscul este acolo. Nu poţi să pui un pompier lângă fiecare locaţie şi un poliţist lângă fiecare, să nu fure. Asta depinde de oameni”, spunea Raed Arafat.
"Inspecţiile pe care le facem şi amenzile pe care le dăm ar trebui totuşi să-i descurajeze să încalce legea, dar niciodată nu poţi garanta că cineva nu încalcă legea la un anumit moment şi face ceva care să ducă la creşterea riscului şi la apariţia unei situaţii catastrofale " a adăugat Arafat.
În apropierea fabricii Pionierul, acolo unde funcţiona clubul Colectiv, vor avea loc marţi două slujbe de pomenire.
Prima va avea loc la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, începând de la ora 10.00, dacă vremea va permite, în faţa monumentului funerar ridicat de Arhiepiscopia Bucureştilor. Al doilea parastas va avea loc, începând de la orele 11.00, în Piaţa Bucur.
Marţi seara, victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin „marşul Chitarelor”, care începe în Piaţa Unirii, spre Piaţa Bucur.
„Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toţi o avem. Poate nu este vizibilă, dar ştim că există. Când sufletul se înalţă ne ajutăm de coarde de chitare şi vorbim cu ei. Atunci ştim că toţi cei 65 ne ascultă. La sfârşit de octombrie cântăm împreună”, este mesajul de pe pagina de Facebook a Asociaţiei Colectiv GTG 3010.
UPDATE
Câteva mii de persoane au participat marţi seara, în centrul Capitalei, la un marş în memoria victimelor incendiului de la Colectiv, scrie agerpres.ro.
Evenimentul a început în Piaţa Unirii, unde părinţi şi rude ale celor dispăruţi, dar şi supravieţuitori au venit cu flori şi lumânări pentru a-i comemora pe cei care şi-au pierdut viaţa în tragedia de acum trei ani.
De asemenea, participanţii la marş au avut o cruce imensă albă, pe care au scris ''Colectiv'', dar şi numele celor 65 de tineri care au pierit în incendiu.
Aceştia au plecat spre locul unde a avut loc tragedia, cărând acea cruce în lumina unor torţe şi în sunet de chitare. În tot acest timp, circulaţia a fost oprită pe traseu, la faţa locului fiind numeroase echipaje de Poliţie şi Jandarmerie.
În piaţeta din faţa fostei fabrici Pionierul a fost construit un veritabil altar cu pozele celor 65 de tineri decedaţi, unde au fost aprinse mii de lumânări. Multe persoane au izbucnit în plâns în momentul în care un muzician a cântat la vioară, fiind aplaudat îndelung de mulţime.
Intitulat "Marşul chitarelor", evenimentul a fost organizat la împlinirea a trei ani de la incendiul de la Colectiv.