Totul a pornit de la o controversată declarație a premierului kosovar, Ramush Haradinaj, care a solicitat dublarea salariului ca să aibă bani de haine care să-i confere "un nivel potrivit de respectabilitate".
Cert este că acum liderii kosovari ar cam trebui să-şi reconsidere opionia referitoare la...cravate!
Ca urmare a declaraţiilor premierului, la Priștina a fost organizat un protest inedit: sediul Guvernului a fost decorat cu sute de cravate.
Mai mulți kosovari au răspuns la apelul unui ONG și au donat cravate și cămăși care au fost apoi duse la sediul Guvernului și atârnate de gardul instituției. Unii, în mod simbolic, şi-a dat haina de pe ei, pentru ca premierul să nu se mai plângă că nu are haine.
"Nu mai e nevoie să-şi crească salariul pentru cravate şi cămăşi pentru că i le dăm noi. Până acum am adunat în jur de 300 de cravate, să aibă câte una pe zi timp de aproape 1 an. Cămăşi avem mai puţine, dar o să ne organizăm mai bine să colectăm mai multe", a declarat unul dintre organizatorii protestului.
Kushtrim Mehmeti, de la organizaţia Beyound the Walls, cu sediul în Statele Unite, a declarat că, în urma unui apel lansat pe reţelele de socializare, a adunat 214 cravate, scopul fiind acela de a le atârna pe gardul din jurul clădirii Guvernului, potrivit dailymail.co.uk.
Pe lângă dublarea propriului salariu, acum în valoare de 1300 de euro, premierul a crescut și remunerația oficialilor de rang înalt până la 700 de euro. Asta în condițiile în care salariul mediu în Kosovo este în jur de 350 de euro.
Ramush Haradinaj este un fost comandant de gherilă din Kosovo, a preluat şefia Guvernului din Kosovo în septembrie, după ce Parlamentul a aprobat noul Executiv rezultat din alegerile legislative desfăşurate în iunie.
În discursul de asumare a mandatului, Haradinaj, acuzat de justiţia sârbă de crime de război, s-a adresat parlamentarilor nu doar în limba albaneză, ci şi în sârbă, şi a promis că va căuta să sporească încrederea între cele două popoare.
Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, este o figură foarte populară şi influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004.
Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaşte.